На границата между Съединените щати и Мексико назрява хуманитарна криза, която може да доведе до проблем със сигурността. Това предупреждение отправи президентът Доналд Тръмп в специално обръщение, посветено на спора за стена по границата, заради който федералната администрация е парализирана вече 18 дни.

Тръмп отново настоя конгресът да гласува исканите от него над 5 млрд. долара за финансирането на стената, но не изпълни заплахата си да обяви извънредно положение и да започне строежа, въпреки несъгласието на демократите.

„Хиляди американци през годините са били жестоко убити от такива, които нелегално са влезли в нашата страна. И още хиляди ще загубят живота си, ако не действаме незабавно. Това е хуманитарна криза – криза на сърцето и криза на душата”, заяви Тръмп.

В отговор председателят на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси, обвини президента, че е изфабрикувал кризата и че държи американците за заложници.

„Президентът Тръмп предпочете да държи за заложници решаващи служби за здравето и благосъстоянието на американския народ и да спре заплащането на 800 000 невинни служители в цялата страна”, посочи Пелоси.

Демократите заплашиха да предприемат правни действия, ако Тръмп нареди изграждането на стената, заобикаляйки конгреса. Те припомниха, че в предизборната си кампания Тръмп е обещал, че Мексико ще плати за строежа. Мексиканците отказват да го направят.