Президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, са разговаряли по телефона малко повече от един час. Това съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Кремъл също потвърди за разговора между двамата президенти.

Те са обсъдили режима на контрол върху ядрените оръжия, Северна Корея, Венецуела, Украйна, търговията и, много за кратко - доклада Мълър.

Това е първият контакт между Тръмп и Путин след срещата на върха на Г-20 в началото на декември в Аржентина. Тогава американският президент отмени в последния момент планираната отделна среща с руския си колега и двамата само разговаряха на бързо в кулоарите на форума.

В днешния разговор Тръмп и Путин са разговаряли за евентуалното сключване на ново ядрено споразумение, този път с участието и на Китай, както и за продължаване на действието на сегашния американско-руски Договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. Това бе един "като цяло положителен разговор", обобщи Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс.

Американският президент е призовал руския си колега да окаже натиск върху Северна Корея да се откаже от своята ядрена програма.

По въпроса за Венецуела, Тръмп е подчертал, че "всички варианти продължават да бъдат на масата". САЩ са "на страната на венецуелския народ", е дал да се разбере той.

Тонът между двете държави се изостря от няколко седмици. Съединените щати искат венецуелският президент Николас Мадуро да се оттегли, а Русия обвинява администрацията на Тръмп, че се опитва да организира държавен преврат в тази държава с огромни петролни резерви.