Състоя се дългоочакваната среща между севернокейския лидер Ким Чен-ун и руския президент Владимир Путин. Двамата разговаряха за пръв път, като основна тема беше ситуацията на Корейския полуостров.

Срещата между двамата лидери започна с приятелско ръкостискане пред университетска сграда на остров Руски, намиращ се близо до Владивосток. След срещата на четири очи към тях се присъединиха представители на делегациите на двете държави. Путин и Ким определиха разговорите като ползотворни.

Путин и Ким Чен-ун определиха разговорите като съдържателни.

Пхенян е потърсил подкрепа за отмяна на международните санкции, а Русия изразила готовност да сътрудничи за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

„Говорихме, разбира се, за ситуацията на Корейския полуостров. Обсъдихме какво трябва да се направи, за да бъде постигнат съществен напредък”, каза Путин. 

„Целта на визитата ни в Русия е да се срещнем лично с президента Путин. Искахме да обсъдим стратегическата стабилност на нашия регион и развитието на ситуацията в бъдеще”, посочи Ким Чен-ун.

След официалните разговори двамата лидери си размениха подаръци.

Ким Чен Ун подари на домакина традиционен корейски меч, олицетворяващ духа и силата на народа. 

Путин прие подаръка, но поясни, че в Русия подаряването на оръжие е лоша поличба, затова дава монета, за да откупи меча. От своя страна подари сабя и сервиз за чай. 

Посещението на севернокорейския лидер е по покана на Путин. То идва в момент на напрежение между Пхенян и Вашингтон. През февруари Ким Чен-ун и американският президент Доналд Тръмп прекъснаха срещата си в Ханой, след като не постигнаха споразумение за ядреното разоръжаване на Северна Корея.