До деня на президентските избори в САЩ остава един месец, а състезанието между Доналд Тръмп и Камала Харис е еквивалент на битка с голи ръце.

Надпреварата за Белия дом все още изглежда в безизходица, а победата ще бъде решена с най-малката разлика - всеки нов гласоподавател, всеки колебаещ се може да помогне за „нокаутиращия удар“.

Докато партийните стратези се фокусират върху това как да спечелят тази решаваща преднина, също толкова лесно може да се случи събитие извън техния контрол, неочакван обрат, който да преобърне кампанията през последните седмици, пише Би Би Си в свой анализ.

Това вече беше година на политически сътресения - от това един кандидат да оцелее след два опита за убийство и да бъде осъден за престъпление, до това друг, президентът Джо Байдън, да се откаже от надпреварата в полза на много по-младия си вицепрезидент.

Въпреки това, когато изненадите се случат през октомври, почти не остава време за възстановяване или възвръщане на инерцията след грешна стъпка.

Само тази седмица имаше няколко нови труса, които могат да доведат до политически бури до 5 ноември.

Политическите последици след „Хелън“

Първата потенциална политическа буря беше буквална. Миналата седмица ураганът „Хелън“ премина през две ключови избирателни зони - Джорджия и Северна Каролина. Заради силното внимание към двата щата по време на тази президентска надпревара хуманитарното бедствие, при което броят на жертвите вече надхвърля 200, се превърна и в политически въпрос.

Камала Харис обеща дългосрочна помощ за региона при спирка в Джорджия по-рано тази седмица, а в събота посети засегнатите от бурята в Северна Каролина.

„Ние сме тук за дълъг период от време“, каза тя в Джорджия.

Междувременно и двата щата по същество са задължителни за победа на Доналд Тръмп, а социологическите проучвания показват мъртва точка. По време на посещението си в Джорджия бившият президент заяви, че американците губят от парите за спешна помощ, тъй като те са били похарчени за мигранти.

Всъщност двете отделни програми имат отделни бюджети, а администрацията на Байдън обвини републиканците, че разпространяват „нагли лъжи“ относно финансирането на реакцията при бедствия.

 

Когато настъпи бедствие, за правителството не е лесно да направи така, че всички да са доволни. Ако атаките на Тръмп се приземят, всяко недоволство на избирателите от усилията за възстановяване може потенциално да повлияе на резултата в два от най-внимателно наблюдаваните щати в страната.

Ескалация в Близкия изток

На хиляди километри от опустошения от бедствие американски югоизток една предизвикана от човека криза продължава да се намесва в американската политика. Има опасност войната в Газа да се разрасне в „регионален пожар“, тъй като израелските сили се сражават със силите на „Хизбула“ в Южен Ливан, а Иран изстреля стотици ракети към Израел по-рано тази седмица.

Въпреки че Харис се представя като кандидат на промяната, тя не поставя никаква дистанция между себе си и настоящата администрация, когато става въпрос за американско-израелската политика. Това крие рискове.

Надеждите за каквото и да е предизборно прекратяване на огъня в Газа изглеждат твърдо попарени, а Белият дом в този момент се опитва да гарантира, че неизбежният израелски отговор на иранския удар от вторник няма да доведе до тотална война.

Войната има последици и у дома за демократите, макар че американските избиратели обикновено не мислят директно за външната политика, когато гласуват.

Конфликтът в Близкия изток също така подхранва опасенията, свързани с цените. Споменаването от страна на Джо Байдън на възможността Израел да се насочи към иранските рафинерии доведе до скок на цената на петрола с повече от 5% в четвъртък.

Ако има нещо, към което американските потребители са особено чувствителни, то това са по-високите цени на бензиностанциите.

Бунтът в Капитолия се възражда

Докато голяма част от новините тази седмица можеха да донесат проблеми на Камала Харис и демократите, за Доналд Тръмп не всичко вървеше гладко.

Поведението му по време на нападението срещу Капитолия на 6 януари отново попадна във фокуса на вниманието в сряда, когато федерален съдия публикува документ от специалния адвокат Джак Смит, в който се излагат аргументите и доказателствата срещу Доналд Тръмп за опит за отмяна на резултата от изборите през 2020 г.

Документът, в който се твърди, че на бившия президент не трябва да се дава президентски имунитет срещу съдебно преследване, съдържа нови подробности за думите и действията на Тръмп, довели до бунта в Капитолия, извършен от негови поддръжници.

Неотдавнашно проучване на Си Ен Ен показва, че избирателите предпочитат Харис пред Тръмп по въпросите на „защитата на демокрацията“ с 47% на 40% - така че всичко, което подновява вниманието към хаотичните последни седмици от президентството на Тръмп, може да бъде в полза на демократа.

Неизвестните неизвестни

Терминът „октомврийска изненада“ е неизменна част от американската политическа лексика от близо 50 години.

Кампаниите се страхуват от неочаквани кризи, които отклоняват кандидатите им от посланията и променят траекторията на състезанието.

Дори и най-малката вълна в общественото мнение може да пренесе Белия дом в година, в която електоралните разлики в решаващите щати могат да се измерват само с десетки хиляди гласове.

Според наблюдателите вотът през ноември се очертава „да бъде напечен“ и ще има изключително сериозни последици.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK