Трансплантации на черно с българска следа! Канал за трафик на органи беше разбит в съседна Турция, петима души са арестувани.

Наши сънародници са свързвали нуждаещите се от орган с дарителите, а за трансплантациите са използвани болници в Турция, съобщи вестник Дейли Сабах.

Снимка: bTV

Преди 5 месеца прокуратурата разкри подробности покрай схема за търговия с органи в Турция.

"На донора се заплащало едва след като е извършена операцията. Това са безработни лица от малцинствени групи с много нисък социален статус", разказа говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Петров заяви, че разкриването на такава група изисква много време.

"Пробиването на такава група е изключително трудно с оглед на факта, че тук недоволни няма“, коментира той.

Днес турският вестник Дейли Сабах съобщи за нова организирана група, търгуваща с човешки животи. Наши сънародници са свързвали нуждаещите се от орган с дарителите, а за трансплантациите са използвани болници в Турция.

"Разследването заведе полицията до служител в болница, тя е 55-годишна жена с турски произход. Същата болницата управлява и клиника в българската столица София. Жената е обвинена в намирането на получатели на органите в тази клиника и организирането на операциите им в Истанбул", пише турското издание.

Специалисти в трансплантологията споделят, че в България много чакащи приемат черния пазар като единствен вариант.

"България не прави абсолютно нищо по отношение на това да има трансплантации. Имаме някакави си 17 донора за миналата година. Близо 7000 чакат за трансплантация, всички тези хора търсят начин да се спасят. Някакси, по някакъв начин. Независимо какъв”, разказва Иван Димитров от Федерация “Български пациентски форум”.

Снимка: bTV

В световен мащаб най-много хора имат нужда от бъбречна трансплантация. Това е и най-често търгуваният орган на черния пазар. Цените варират от 50 до 60 хиляди лева.

Снимка: bTV

“Има хора, които се обаждат и питат възможно ли е да си продадем органите. Когато човек е беден, търси начин да намери пари“, коментира още той.

Снимка: bTV

Често подобни операции завършват с неуспех, защото тялото на реципиента отхвърля органа, изследванията, които трябва да се направят преди операцията най-често са изключени от схемата.