Петима души са задържани при акция на турската полиция срещу канал за трафик на органи с българско участие, съобщава местният в."Сабах". Те допълват, че нашите сънародници са свързвали нуждаещите се от орган с дарителите, а за трансплантациите са използвани болници в Турция.

Българските власти са уведомили колегите си в Турция за незаконната схема, като дали доказателства, че се използва частна болница в Истанбул, а документите за операциите са фалшифицирани.

Разследването показало, че собствениците на медицинското заведение имат клон и в София, а с незаконната дейност била замесена 55-годишна служителка с турски произход. Тя е обвинена, че е търсила реципиенти на органи и е уреждала операциите.

„Държавата България не прави абсолютно нищо по отношение на това да има трансплантации. Близо 7000 чакат за трансплантация, всички тези хора търсят  начин да се спасят. Има хора, които се обаждат и питат възможно ли е да си продадем органите. Много е голям процентът, в който подобни трансплантации, след които се налага сериозна и спешна терапия, за да бъде овладяна реакцията на отхвърляне“, заяви Иван Димитров председател, Федерация “Български пациентски форум”.

Съгласно турското законодателство, всяка трансплантация от донор, който не е роднина на реципиента, трябва да бъде прегледан от медицинска комисия в страната. Заподозряната е обвинена и в подправянето на документи за процедурата, така че да изглежда, че реципиентът и донорът са роднини.

Тя и съпругът ѝ са арестувани е на 1 февруари, посочват от турската медия. Задържани са още трима българи, докато се опитвали да преминат турско-българската граница.

През септември миналата година от българската прокуратура, информираха за подобен канал за трафик на органи в Турция. Тогава пак бяха замесени наши сънародници, които са продавали бъбреци на цена между 5 и 7 хил. евро., а в схемата били замесени и лекари. От прокуратурата обявиха, че този случай няма общо с днешните разкрития.