„Възкръсналата“ на погребението си еквадорка почина от исхемичен инсулт, след като прекара седмица в интензивното отделение. Тя се връща в същата болница, която констатира смъртта ѝ първия път, след като близките на Бела разбират, че тя е жива, докато подготвят погребението ѝ, пише Би Би Си.

Всичко се случва, след като жената не реагира на опитите за реанимация и лекарите я обявяват за мъртва. Жената се задъхва, докато роднините започват да я преобличат, подготвяйки я за траурната церемония. Така отново спешни медици я връщат в болницата, обявила часа на смъртта ѝ.

Бела прекарва седмица в лечебното заведение, а еквадорските власти създават специална комисия, която да разследва случая.

След 7 дни в интензивното отделение здравното министерство на Еквадор потвърди, че тя е починала в петък от исхемичен инсулт.

„Този път майка ми наистина умря. Животът ми вече няма да е същият“, казва в разговор с местен вестник синът ѝ Гилберт Барбера.

След смъртта си на 16 юни Монтоя е била върната в същото погребално бюро преди ритуала в държавно гробище. Местните медии съобщават, че Монтоя е страдала от състояние, наречено каталепсия, при което човек получава припадък, губи съзнание и тялото му се сковава.

Бела Монтоя не е единственият човек, който „оживява“, след като официално е обявен за мъртъв. През февруари е установено, че 82-годишна жена диша, докато лежи в погребално бюро в щата Ню Йорк. Три часа по-рано тя е била обявена за мъртва в старчески дом.