Жена се оказа жива малко преди да я погребат. 76-годишната Бела Монтоя от Еквадор беше обявена за мъртва след предполагаем инсулт в петък. Близките ѝ подготвят погребението и докато е в ковчега, установяват, че все още диша, пише Би Би Си. 

Докато се готвели да я преоблекат преди погребението, те открили, че жената се задъхва.

Монтоя е върната в болница в интензивно отделение, а еквадорското министерство на здравеопазването създаде комисия, която да разследва инцидента. В изявление властите посочват, че жената е изпаднала в кардиореспираторен арест - загуба на дишане и сърдечна дейност - и не е реагирала на опитите за реанимация.

Дежурният лекар е потвърдил смъртта ѝ. Синът ѝ Гилбер Родолфо Балберан Монтоя обясни, че майка му е била приета около 9 ч.

„По обяд лекарят ми каза, че е починала“, обясни мъжът, цитиран от Би Би Си.

След това Монтоя е била поставена в ковчег в продължение на няколко часа, докато членовете на семейството не са я видели да се опитва да диша.

Видеоклип, публикуван в социалните мрежи, показва как тя лежи в отворен ковчег и диша тежко, докато няколко души се тълпят около нея. След това се вижда как парамедици пристигат и я качат в линейка.

Тя се намира в интензивното отделение на същата болница, където лекарите констатират смъртта ѝ.