„Неочаквана“ – така западни военни анализатори определят съпротивата на украинските сили срещу руската агресия от 24 февруари насам. Въпреки уверенията на Владимир Путин, че „операцията върви по план“, подчинените му войски първо не успяха да прекършат политическото и военното ръководство в Киев в първите 48 часа на войната, а след това напредъкът им към силно укрепените големи градове продължи да бъде бавен и съпроводен със загуби.

Точните им мащаби към момента са неясни – и Русия, и Украйна твърдят, че противникът им е разгромен, а собствените жертви и ранени са минимални. Въпреки това, унищожените на бойното поле танкове, бронетранспортьори, вертолети и самолети се виждат и едно е сигурно – подобна война Москва не е водила отдавна.

Решимостта на украинците и умелото използване на военния инвентар от съветско време има огромна роля за този резултат, но очевиден фактор са и оръжията, които западните страни предоставиха и продължават да предоставят на Киев.

По-долу ще се спрем на тези от тях, които дават възможност на всеки обучен войник сам да се изправи срещу авиацията или бронетехниката на врага.

„Стингър“

Преди дни украинската армия публикува видео, в което се вижда как руски боен хеликоптер лети буквално над короните на дърветата, докато в един момент не го поразява и сваля малка самонасочваща се ракета.

Според анализатори, цитирани от Би Би Си, това е пореден случай, в който украинците успешно използват преносимата зенитна ракета FIM-92 „Стингър“. Тя е изключително компактна и може да бъде смъртоносна за хеликоптери и ниско летящи самолети, а също и при излитане и кацане. Има обсег от малко под 5 километра, като използва инфрачервено насочване.

Снимка: Getty Images

Тя беше страшилище и за съветските пилоти над Афганистан – САЩ доставиха от първите ѝ модификации на муджахидините в средата на 80-те и това доведе до голям ръст на загубите на самолети и вертолети на СССР.

Според британския военен министър Бен Уолъс в Украйна преносимите ракети имат и една допълнителна функция – предпазват старите големи зенитно-ракетни комплекси, които могат да отбиват руските атаки високо, но са много уязвими при нападение на ниска височина.

Между 20 и 130 руски летателни апарата са били свалени в конфликта до момента, като поне част са попаднали на мушката именно на „Стингър“. Затова и част от мисиите на атакуващите сили вече са през нощта – за да се намали шансът да бъдат обстрелвани от земята.

Според данни на американските служби, цитирани от Си Ен Ен, Киев е получил около 2000 такива ракети от САЩ и други съюзнически страни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!