Струва ми се, че в следващите 10 – 20, може би 30 години, предстои нова студена война, каза журналистът и депутат от „БСП за България“ Тома Томов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Това, което ние сме преживели, което беше безсмислено, отвратително, което смаза живота на десетки милиони, което съсипа много държави, това вероятно ще се случи, защото еднополюсният момент, когато Америка беше хиперсилата и владееше всичко, свърши. Свърши“, обясни той.

Снимка: bTV

Томов посочи, че в момента има една велика сила – Съединените щати, която е „без съмнение най-могъщата, тя е по-могъща от Римската империя“, но същевременно китайската икономика вече е два и половина пъти по-голяма от японската, пет пъти по-голяма от индийската, осем пъти по-голяма от руската, тя е по-голяма и от цялата еврозона и ще настигне САЩ около 2027 г.

„Тоест голямото съревнование е започнало и това съревнование ще се води вероятно и с ядрено оръжие. Ние, нашата страна, участваме в този конфликт и вашето поколение, за съжаление, ще изживее това нещо“, каза Томов на водещия.

Снимка: bTV

На въпрос на какво ще станем свидетели той отговори: „Тази седмица се виждаше какво може да стане“ и припомни предупреждението на Хенри Кисинджър за опасност от предупредителен удар към Северна Корея.

Томов добави, че САЩ са без посланик в Южна Корея от доста време, а последният, посочен за поста, се е отказал, след като му казали, че трябва да изготви план за евакуация при извънредна ситуация. „Там може да станат какви неща“, каза гостът.

Снимка: bTV

За пръв път, аз такова нещо не съм виждал досега, тримата ръководители на разветки, на Главното разузнавателно управление, на ФСБ – Наришкин, Ибортников и Коробов, отиват при Майк Помпейо във Вашингтон. Това не е било досега, каза още Томов. И изтъка, че в американската Камара представителите е внесен доклад, според който ФБР използва политическа бухалка от Демократическата партия срещу американския президент, т.е. в самите САЩ има много силна схватка. Доналд Тръмп е като риба, към която е насочен харпунът, пръстът е на спусъка и през тази година този спусък може би ще бъде натиснат и ще видим дали Тръмп ще оцелее, или опонентите му ще загубят. Това е много голям въпрос, който ще бъде решен до ноември.

Снимка: bTV

Томов коментира и Истанбулската конвенция, като се обяви категорично против ратифицирането ѝ. „Тя е един прекрасен документ на 30 страници, но като видиш тези 70 страници, допълнителните – това е като Десетте Божи заповеди с каче катран. Тези допълнителни 70 страници са нещо, което в никакъв случай не трябва да се приема“, каза Томов.

Снимка: bTV

По думите му, „когато човешките права бъдат доведени до абсолют, се получава нещо много ужасно“.

„По начало важното е какво мисли българското общество. Българското общество не желае на неговите деца да налагат норми, които дълбоко противоречат на самата основа на българското семейство и на това, което е нашето общество“, добави Томов.

Снимка: bTV

На въпрос дали според него Германия и Холандия ще смекчат позицията си за приемането на България в Шенген той отговори, че „още месец два можем само да гадаем, чакаме да видим какво ще направят германците (за сформиране на ново правителство) и чак след това можем да говорим за каквото и да било от европейските проблеми“.

Томов коментира и че Турция е съсед, с който трябва да се съобразяваме, но е смешно да мислим, че може да сме посредник между Анкара и Брюксел.

Вижте целия разговор във видеото: