С рекорден брой лодки от пристанище Бургас започва международната регата "Кор Кароли". Състезателите вече се приготвят за надпреварата, а в нея ще участват общо 45 яхти. Те ще се опитат да преодолеят дистанцията от общо 100 морски мили.

„За една такава надпревара най-важното е да бъдат подготвени екипажът и лодката, защото морето е непредсказуемо и могат да се случат всякакви неща. Назад във времето сме били свидетели на бури. В Бургаският залив има доста добри ветрови условия. По предварителни прогнози се очертава времето да е благоприятно“, коментира един от участниците.

Регатата, която се провежда за 23-и пореден път, е в памет на капитан Георги Георгиев – първият българин, направил околосветско пътешествие. Тя носи името и на неговата яхта „Кор Кароли“.

„Във всички регати има емоции. Тази е единствената морска, с преходите между Южното и Северното Черноморие. Винаги събира много участници. В Бургас могат да наблюдават от Морската градина демонстрационна гонка, която не влиза в състезанието. Тя ще се проведе от Сарафово и обратно.

Състезанието започва утре с първа гонка от „Свети Иван“ до „Марина Диневи“ в „Свети Влас“, втората гонка ще бъде от „Свети Влас“ до Варна, а третата вече във Варна“, разказа пред bTV капитан Тома Томов – организатор на регатата.

Той разказа и за отплаването на Павлин Надворни, който ще участва в състезание за "самотници" около света.

"Награждаването и закриването на регатата във Варна ще бъде преди негово заминаване. Павлин ще замине за Ла Коруня в Испания, откъдето ще бъде стартът. Участниците ще минат през трите носа - Лийуин по Австралия, нос Добра надежда, и нос Хорн.

Някои от екипажите казват, че има трикове, които ще използват.