Великобритания пострада ненужно заради брекзит, а ще „има и още”. Това е написал в своето „любовно писмо” до Лондон зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, информира „Гардиън”. В него той обещава топло посрещане на британците обратно в Европейския съюз, ако променят решението си.

В писмото заместникът на Фон дер Лайен коментира скептицизма на Великобритания по отношение на ЕС и предстоящият на 31 януари 2020 г. брекзит, оприличавайки себе си на „стар любовник”.

Тимерманс пише, че е възпитан да обича Острова и хората на него още от времето, когато е учил в британското училище в Рим. „Познавам те и те обичам за това каква си и какво ми даде. Аз съм като стар любовник. Знам силните и слабите ти страни. Знам, че можеш да си щедра, но и стисната. Знам, че вярваш, че си уникална и различна. Разбира се ти си много неща, но по-малко, отколкото си мислиш”, пише Тимерманс в своето „любовно писмо” до Лондон.

Преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания ще започнат през март, след като Лондон официално излезе от Съюза. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че няма да удължава преходния период след декември 2020 г.

За това време Обединеното кралство ще остане в митническия съюз и единния пазар, но няма да участва в ръководството на ЕС.