40-годишна американка изчезва мистериозно в Испания, докато е на терапевтична почивка. Ана Мария Кнежевич отпътувала от дома си в Южна Флорида, за да се откъсне от ежедневието си и опознае нови места. Те предприела това пътуване през декември, докато се отърсвала от неприятен развод, през който преминавала.

Жената отседнала в Мадрид. Преди две седмици близките ѝ губят контакта си с нея. Установено е, че малко преди това мъж с каска за мотоциклет пристига пред дома ѝ и уврежда камерите в жилищната сграда – напръсква ги с боя. На следващия ден двама приятели на Ана Мария получават текстови съобщения от нея - едно на английски и едно на испански. В тях тя посочва, че заминава за няколко дни с мъж, когото току-що е срещнала.

„Тя не би направила това. Изключително необмислено е. Изреченията не бяха в нейния стил, бяха безчувствено изразени. Испанското съобщение е толкова плоско, че изглеждаше написано на английски и след това преведено през Google Translate. Просто няма никакъв смисъл”, коментира Сано Рамо пред Асошиейтед прес.

Органите на реда и в Мадрид, и във Форт Лодърдейл, Флорда, са уведомени. Така започват разследвания от двете страни на Атлантика. Никой от разследващите обаче не иска все още да коментира случая. Испанската асоциация за изчезналите хора публикува снимката на Кнежевич из Мадрид – резултати няма.

Дейвид и Ана Кнежевич били женени от 13 години. Двамата притежават EOX Technology Solutions Inc. – компания за компютърна поддръжка за бизнеси в Южна Флорида. Двамата заедно притежават и частни имоти.

Братът на Ана – Хуан, описва развода ѝ като “гаден“ в интервю с детектив от Форт Лодърдейл.

„Има значителна сума пари, която трябва да бъде разделена между двамата и Дейвид не е доволен от това“, допълва още той.

Настоящото местонахождение на Дейвид Кнежевич, който има сръбски поизход, е неизвестно. Хуан посочва пред детектива, че смята, че неговият зет е пътувал до родната му страна Сърбия през януари. След като Ана изчезва, брат ѝ изпратил съобщение до Дейвид, за да го попита дали знае къде се намира тя. Бившият съпруг на Ана му отговорил с "Какво има?", а след това допълнил, че жената е в неизвестност – нещо, което Хуан вече знаел.

Различни издания във Флорида опитват да се свържат с Дейвид. Никой обаче не отваря вратата на дома на семейство Кнежевич във Форт Лодърдейл, където пощенската кутия е препълнена, а колите са покрити с мръсотия и прах. Никой не отговаря и на телефона в компанията им. Опитите за свързване с Дейвид Кнежевич – чрез имейли и гласова поща, също не дават резултат.

Приятелката на Ана – Сано Рамо, казва, че тя никога не се е страхувала от съпруга си и не е коментирала да има поведение на насилник.

„Тя никога не ми е казвала, че се чувства в опасност“, казва Рамо.

Ана избрала апартамент в богатия и модерен квартал Salamanca в Мадрид. Тя пътувала с Рамо в Австрия през януари и планирала да се види с приятел испанец в Барселона на 5 февруари, преди да се срещне отново с приятелката си в Мадрид на 8 февруари.

На 2 февруари около 21:30 ч. мъжът с каската атакува охранителните камери на жилищния комплекс. Около половин час по-късно Ана води нормален телефонен разговор с приятел. Съседите ѝ казват, че последно са я видели по това време.

На следващия ден Рамо получава съобщенията от телефона на Ана и започва да се тревожи.

"Срещнах един прекрасен човек! Той има лятна къща на 2 часа от Мадрид. Сега отиваме там и ще останем няколко дни. Сигналът не е добър. Ще ти се обадя, когато се върна”, гласи известието.

Минута по-късно пристига второ съобщение: "Вчера след терапията имах нужда от разходка и той се приближи до мен на улицата! Невероятно свързване. Никога не съм усещала такова”.

Испанският приятел на Ана получава подобни текстове, които изглеждат преведени от Google Translate.

Според Рамо Ана не е човек, който ще избяга с непознат. Двамата приятели на американката се свързват с полицията, след като тя не отговоря на техните все по-неистови обаждания и съобщения. Пожарникари отиват до апартамента ѝ, за да проверят дали всичко е наред, не откриват нищо нередно.

От полицията в Мадрид казват, че ще предприемат разследване, ако тя не се появи на пътуването си в Барселона на 5 февруари. Когато тя не го направи, детективите искат разрешение от испански съдия да претърсят телефонните ѝ записи и апартамента ѝ. Но при липса на сериозни доказателства за престъпление – получават отказ.

Сега семейството и приятелите на Ана чакат новини.

„Просто отчаяно искам да намеря отговори“, казва Рамо.