Холивудският режисьор и продуцент от български произход Тед Кочев получи голямата награда на Генералното консулство на България в Лос Анджелис на официалната церемония на първите български награди на Западния бряг на САЩ. Наградата се присъжда за голяма значимост и принос към българската общност, съобщиха от консулството ни в Лос Анджелис.

Това е първото издание на Българските награди за изкуство, култура, образование и наука, които бяха учредени и организирани от фондация „BgFace-Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education“ и подкрепени от Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис.

Част от събитието, освен Тед Кочев, бяха Мария Бакалова и Димитър Маринов, Ирина Малеева, първата българска световна шампионка по бокс Дейзи Ланг.

Събитието беше уважено и от много чуждестранни гости, като заместник-кмета на Лос Анджелис Джийн Холм; Карла Горди Бристъл - комисар за изкуства и култура на Бевърли Хилс, Ричард Хиршхаут - регионален директор на Американския еврейски комитет, генерални и почетни консули.

Наградите се провеждат във връзка с един от важните официални празници на България - Денят на народните будители, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери – будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Генералният консул Бойко Христов изрази задоволството си от обединението за общи каузи на българите от различни градове на Западния бряг като Лос Анджелис, Сакраменто, Сан Диего, Сиатъл, Лас Вегас и изрази надежда, че към тях скоро да се присъединят и сънародниците от Аризона, Юта и други щати от консулския окръг на генералното консулство.

Победителите в останалите категории са:

1. Запазване и насърчаване на българския фолклор- традиционни български танци - група за български народни танци „Хоротропци, Лос Анджелис.

2. Разпространение на българското културно наследство - Даниела Иванова-Найберг, основател на „Глаголница” и артистичен директор в Център за българско културно и наследство, Сиатъл, Вашингтон.

3. Принос към българското образование - Живка Костова, основател и директор на Българско училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ в Лос Анджелис и на Българо-Американска културно образователна фондация/BACEF.

4. Научни постижения - Теньо Попминчев, професор в катедрата по физика и Центъра за напреднали нанонауки в Калифорнийския университет в Сан Диего.

5. Специална награда на борда на „BgFace“ - Отец Брацо Кършич от сръбската православна църква „Св. Георги“ в Сан Диего за неговата всеотдайност и човеколюбие, с които той от години помага на българската църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“  и българската общност в града.

BgFace”

На 7 март на среща с генералния консул  Бойко Христов изявени българи взеха решение за учредяване на неправителствена организация, чиято цел е да обедини българите от всички щати на консулския окръг за реализирането на значими за общността проекти в областта на културата, образованието и науката, както и за засилването на икономическите връзки между България и САЩ.

В нейния борд на директорите участват представители на българската общност от Лос Анджелис, Сан Диего и Сакраменто, Калифорния, Сиатъл, Вашингтон и Лас Вегас, Невада. Президент на „BgFace” e успешният и уважаван адвокат от столицата на Калифорния, Сакраменто Огнян Гаврилов, а вицепрезидент е почетният консул на България в Сиатъл Елка Русков.

Красивата статуетка на наградите е посветена на българската азбука и представлява истинско произведение на изкуството, изработено от изтъкнатия худжник, скулптор и аниматор Бронислав Ликоманов. Статуетката е особено важна за българската диаспора на Западния бряг на САЩ, защото през следващата година Бронислав Ликоманов ще я превърне в паметник на кирилицата, който българската диаспора силно желае да постави в Лос Анджелис.

Този образ, материализиран в паметник и статуетка, ще се превърне в духовен символ на българите от Западния бряг на САЩ, а българските деца ще има къде да отбелязват един от най-светлите национални празници на България- 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, добавят от от Генералното консулство на България в Лос Анджелис.

Освен наградите и паметника, един от следващите знакови проекти на фондацията е провеждането на фестивал на българското кино в Холивуд.