Тед Кочев е роден на в Канада през 1931 г. Потомък е на български емигранти – баща му е от Пловдив, а майка му от Въмбел, Македония. Става режисьор за канадската телевизия на 24 години. Филмът му "Чиракуването на Дъди Крейвиц" печели награда "Златна мечка" в Берлин през 1974 г. Световна слава получава в Холивуд за филма си "Рамбо: Първа кръв" със Силвестър Сталоун, за който има и номинация за Оскар.

Любимата ми българска гозба е баница, много обичам и българско вино, каза в предаването „120 минути” Тед Кочев. Той разказа, че в дома му в Канада са се готвили много традиционни български ястия – боб, леща, сарми – с месо и без месо, както и баница.

Вкъщи бях българин, а навън канадец и не ми беше лесно, разказа още режисьорът с български корени. Той смята, че на този живот се дължи фактът, че повечето му герои са самотници. Такъв е и Рамбо – цялото общество не го иска, уточни той.

Обичам филма за „Рамбо”, но човек никога не знае дали един филм ще бъде успешен, каза още Тед Кочев.

Той би преподавал няколко седмици в НАТФИЗ, ако го искат. Иска да направи и филм в България – за това как цар Борис III как спасил евреи.