Тазгодишният месец юни е най-горещият от 140 години, поставяйки световен рекорд, съобщиха световните информационни агенции. Това се казва в новия ежемесечен доклад на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

През юни средните температури са достигнали 15,9 градуса Целзий, т.е. били са с 0,9 градуса Целзий по-високи от средните температурни стойности за ХХ век. По този начин се подобрява рекордът, регистриран от месец юни 2016 г., който бе най-горещият, откакто се води статистика от 1880 г.

Европа е с най-много рекордни температурни стойности през тазгодишния месец юни, докато други рекордно високи температури са регистрирани в Русия, Африка, Азия и Южна Америка.

Франция е с най-горещия си месец юни в историята, а това е необичайно, защото месец юли обикновено е по-горещ от юни. Става въпрос за 414-ия последователен месец, в който температурите са по-високи от средните температурни стойности за ХХ век.

Девет от последните 10 най-горещи месеци юни през последните 140 години са регистрирани след 2010 г., пише БТА.

"Новите рекордно високи температури свидетелстват, че въглеродните емисии в атмосферата дестабилизират по-бързо климата на Земята, отколкото смятаха учените. Ако продължи поставянето на нови рекорди, това ще означава, че климатът е по-чувствителен към нивото на парниковите газове в атмосферата, отколкото показваха по-ранните ни климатични модели”, обясни климатолог от университета в Ексетър, Англия.