Франция е в готовност за топлинна вълна, която ще обхване страната. Прогнозите са температурите да надхвърлят 40 градуса тази седмица. С това ще бъдат подобрени температурните рекорди за юни.

Температурите се очаква да са над 35 градуса в понеделник и да достигнат своя пик в четвъртък и петък. Северната част на страната, включително Париж, ще бъде най-силно засегната, пише Би Би Си.

Министърът на здравеопазването на Франция предупреди болниците, домовете за възрастни хора и училищата да бъдат в готовност за високите температури. Кметът на Париж е активирал план за действие от трето ниво, който включва създаването на "прохладни стаи" в общински сгради, басейните да останат отворени до късно през нощта, както и допълнителни чешми за пиене. Ще бъде раздавана и вода, допълва Ройтерс.

Възрастните хора са най-уязвимите и затова планът предвижда да им бъде оказвана помощ. Високата влажност ще доведе до това 40-те градуса да се усещат като 47 в Париж.

Франция е наясно с опасността, която крият жегите. Страната все още помни месец август 2003 г., когато загинаха повече от 15 000 души. Тогава на места бе отчетен температурен рекорд от 44 градуса.  

Метеоролозите предупреждават, че температурите най-вероятно няма да спаднат до следващия уикенд. Дори през нощта на много места се очаква те да се задържат над 20 градуса.

Опасността е за големите градове, предупреждават още те. В Париж все още не е активирано максималното ниво 4 от плана за действие. Част от него включва определянето на около 900 прохладни места, където температурите са по-ниски – паркове, климатизирани помещения, временни фонтани и други. 13 парка пък остават отворени и през нощта, за да могат хората да се разхладят там.