Международната конфедерация на профсъюзите обяви списък с най-лошите работодатели в света за 2018 г., съобщават от КНСБ. Списъкът включва шест американци, южнокорейски, австралийски, южноафрикански, френски и ирландски изпълнителни директори.

В него присъстват имената на Джеф Безос от „Amazon”, Винсънт Болор от „Bolloré”, Иван Гласенберг от „Glencore”, Дара Косровшахи от „Uber”, Лий Кун от „Samsung”, Дъг Мкмилън от „Walmart Inc.”, Майкъл Оари от „Райънер”, Уил Шу от „Deliveroo”, Арне Соронсън от „Marriott International” и Харви Уеинстийн, бивш изпълнителен директор на Weinstein Company и основател на Miramax.

„Десет мъже, чиито компании имат глобален отпечатък, са избрани за анкетата през 2018 г. заради злоупотребите с правата на работниците и техните дейности, които подкопават интересите на трудещите се", каза Шаран Бъроу, Генерален секретар на МКФ.

Всеки, който иска може да гласува за най-лошия работодател на годината до 6 декември 2018 г. на https://congress2018.ituc-csi.org/worst-boss.

Гласуването за най-лошия шеф в света бшее проведено за първи път през 2014 г. Тогава спечели Джеф Безос от Amazon.

„Краткият списък на срама представлява едни от най-лошите злоупотреби с корпоративната власт - тактики срещу съюза, заплащане под минималната работна заплата, избягване на данъци, корупция, експлоатация на работници, нарушения на правата на човека и унищожаване на околната среда. Ще се борим като световно съюзно движение, за да променим правилата, за да защитим правата на работниците и да сложим край на корпоративната алчност ", допълни Бъроу.