Гърция отново затяга мерките заради ръст на заразените с COVID-19. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви пълна карантина за Атина и цялата област Атика.

Мерките в Атика ще влязат в сила от четвъртък и ще продължат до 28 февруари. Междувременно броят на ваксинираните гърци надхвърли 400 000. 

Остава в сила забраната за движение на гражданите извън домовете между 21 ч. и 5 ч. в делничен ден и след 18 ч. в събота и неделя.

Маските ще бъдат задължителни както на закрито, така и на открито.

Всички степени на образованието преминават на дистанционно обучение. Обучението в прогимназиалния и гимназиалния курс ще бъде извършвано сутрин, а в началния курс - следобед. Висшето образование също преминава на дистанционна форма на обучение. С физическо присъствие ще работят само училищата за деца със специални нужди.

Магазините от търговията на дребно ще бъдат затворени, като по изключение се позволява работата на магазините за цветя на 13 и 14 февруари заради Деня на влюбените в неделя.

Спират работа фризьорските и козметичните салони.

Заведенията за хранене ще предлагат само храна за вкъщи. Позволява се работата на ресторантите и кафенетата, които работят в рамките на хотелите, при положение, че обслужват само клиенти на хотела.

Магазините за хранителни стоки ще могат да работят в интервала 7 - 20,30 ч. в делничен ден и 7 - 17,30 в почивен. В тях се позволява присъствието на до 1 човек на 25 кв.м. площ.

Обществените служби ще работят само с необходимия персонал, като поне 50% от служителите трябва да работят дистанционно. Частните предприятия също трябва да се ограничат броят на служителите.

Религиозните служби ще се извършват само в присъствие на свещенослужители. За сватби, кръщенета, погребения и помени се позволява освен свещенослужителите да присъстват до 9 души.

В транспорта ще бъде позволено превозните средства да са запълнени до 65% от капацитета си, а за корабите този процент е 50.

В леките автомобили и такситата се разрешава да има до двама пътници освен водача, като изключение се прави за непълнолетни деца и хора, които се нуждаят от помощ.

Пътувания извън областта се разрешават само за придвижване до работното място, по здравословни причини и за еднократно завръщане до постоянното местоживеене, както и за прибиране на реколта.

Прекратяват се повечето организирани спортни събития.