Въвеждат по-строги мерки за овладяване на ръста на новите случаи на коронавирус в област Атика, където е разположена гръцката столица Атина. Новината съобщи в телевизионно обръщение към нацията тази вечер гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

Мерките в Атика ще влязат в сила от четвъртък и ще продължат до 28 февруари. По предложение на комисията от епидемиолози е решено да се прекрати на търговията на дребно от всякакъв вид. Освен това образователните дейности от всички степени ще се провеждат дистанционно. Изключение ще има само за образованието на децата със специални нужди, което ще продължи присъствено.

Излизането за спортни упражнения ще бъде разрешено само в близост до дома и без използване на превозно средство. Мерките ще бъдат конкретизирани от компетентните министри на пресконференция в сряда следобед. 

Мицотакис уточни, че през следващите два месеца "ветрилото" на мерките ще се отваря и затваря съобразно с нивото на риск. Гръцкият премиер добави, че правителството му действа превантивно, защото опасността се появява отново.

Мярката в Гърция ще остане в сила до 28 февруари. Дотогава ще остане затворена и Германия, както и съседна Нидерландия.

Във Франция, където има наложен полицейски час за излизане от дома, 117-годишна монахиня, най-възрастната жена на континента, успя да пребори коронавируса.

Европейската комисия прогнозира, че след ускоряването на ваксинацията ситуацията ще се подобри. А Александър Вучич обяви Сърбия за "шведска маса" за ваксините, тъй като в страната има най-голям избор от ваксини – руска, китайска и утвърдените вече в Европейския съюз.