Скандал в Гърция – премиерът на Южната ни съседка Кириакос Мицотакис наруши противоепидемичните мерки за борба с коронавируса, наложени от самия него.

Той беше заснет да обядва с още 50 души. Ден след като гръцкото правителство обяви по-строги мерки, включително забрана за събирания, в социалните мрежи се появиха видеа и снимки с премиера Мицотакис, който се наслаждава на обяд в компанията на около 50 души на остров Икария.

Премиерът е заснет на балкона на дома на депутат от управляващата партия, който е и лекар. Въпреки уверенията на властите, че обядът е бил на открито и с маски, които се махали само по време на хранене, сбирката беше остро осъдена от опозицията.

„Мъдрият човек не допуска една и съща грешка два пъти. Очевидно това не е повтарящ се акт на невнимание, а показва дълбока арогантност и гордост: „Аз съм на власт и правя каквото си искам“. Защо? „Защото мога“, написа експремиерът Алексис Ципрас в „Инстаграм“.

Така Ципрас припомни и че Мицотакис не за пръв път нарушава собствените си забрани. Първият път карал колело в планината, докато мерките разрешавали само спорт около дома.

Снимка: btvnovinite.bg/facebook.com/nikolinaangelkova

Говорителят на правителството Христос Тарантилис  отговори на критиките: „С развитието на националната програма за ваксинация, изискваща подкрепата на всички политически кръгове, г-н Ципрас избира тактиката на разделяне и дезориентация. Да се говори за „парти в Икария“ е липса на елементарна сериозност.

Мицотакис беше на острова, за да проследи процеса на ваксинация. Според местни медии на обяда са били също министри, висши правителствени служители и представители на здравните власти.