Тази година Нобеловата награда за литература ще бъде връчена на писателя Абдулразак Гурна, който е израсъл на танзанийския остров Занзибар. Гурна пристига в Англия като имигрант през 1960 г. Той е автор на 10 романа и няколко кратки истории, които разглеждат ефектите от колониализма и съдбата на емигрантите, които сменят континента и културата, в която живеят.

Според Андерс Олсън, председател на нобеловия комитет, Абдулразак Гурна заслужава наградата, защото е отворил очите на европейците за „различните култури в Източна Африка, които са непознати за голяма част от света“.

Снимка: Getty Images

Абдулразак Гурна е първият африкански писател, който получава нобеловата награда за литература след Уоле Шоинка през 1986 г.

Според завещанието на Алфред Нобел, наградата от 10 млн. шведски крони (около 2 млн. лева) трябва да отиде при този писател, който „е успял да създаде забележително произведение с идеалистична насока“. Победителят се избира от жури от 18 члена на Кралската шведска академия на науките.

Снимка: Getty Images

През годините нобеловата награда за литература става причина за няколко скандала. През 2017 г. членове на академията са обвинени в сексуално насилие, а през 2019 г. наградата отива при поета Петер Хандке, което става причина за недоволство, тъй като той отрича геноцида в Сребреница и присъства на погребението на Слободан Милошевич.

Миналата година наградата отиде при американската поетеса Луиз Глюк. Повече за нея може да прочетете на сайта LadyZone.bg:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!