37 на сто – или повече от 1/3, от продуктите на основата на житни култури в Европа съдържат остатъци от пестициди, като са открити общо 65 различни пестицидa. Това са изводите от доклад, публикуван от Foodwatch и озаглавен "Тъмната страна на зърнените култури".

В хода на проучването, проведено сред 20 търговци на дребно в някои страни от ЕС, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Швейцария, са тествани различни видове зърнени храни, включително брашно и хляб. 

В изследването са направени 2234 проби, като 837 от тях са съдържали един или няколко пестицида.

Брашното, овесените ядки и хлябът – с най-високи нива на замърсяване

Това широкоразпространено заразяване варира значително от един вид зърнена култура до друг, като по-малко от 10 на сто от пробите от лимец и ръж показват остатъци от пестициди, докато този процент скача до почти 90 на сто при продуктите на основата на пшеница.

 При брашното, овесените ядки и хляба са отчетени по-високи нива на замърсяване, отколкото при необработените зърнени култури. Хлябът и хлебчетата (бели и пълнозърнести) са били тествани основно в Северна Ирландия, като почти 90 на сто от пробите са съдържали пестициди.

Още по-тревожни данни идват от Германия, където 45 на сто от използваните пестициди са концентрирани върху отглеждането на пшеница и ечемик, предава БТА. Тази масова употреба на пестициди в житните култури представлява сериозна заплаха за биоразнообразието, климата и качеството на почвата. 

Широката употреба на пестициди в зърнените храни е основна пречка по пътя към устойчиво и екологични земеделие в ЕС, отбелязва италианското специализирано издание "Грийнми". "Пътят към устойчиво и екологично земеделие в ЕС неизбежно минава през зърнени продукти, несъдържащи пестициди“, казва главният изпълнителен директор на Foodwatch  Йорг Рохведер. 

Отговорността на супермаркетите

Ключов момент, отчетен в доклада, е ролята на супермаркетите във веригата за хранително производство.

На супермаркетите им харесва да дават добри екологични обещания, но голяма част от продуктите им - от хляб до паста, са произведени с използване на огромни количества вредни пестициди като глифозата. Компаниите не искат да говорят за тази тъмна страна на зърнените култури.

За справяне с очертаващата се критична ситуация е пусната онлайн петиция, целяща да подтикне търговци на дребно да се ангажират да продават само продукти без пестициди до 2025 година. 

Foodwatch подчертава в доклада си, че бъдеще без пестициди в житните култури е не само необходимо за здравето на хората и за чистата околна среда, но също така е и приложимо. Авторите на доклада призовават за цялостен преход към зърнени храни и продукти без пестициди до 2025 година. 

За да могат земеделските стопани да ръководят този преход, ключова роля играят селскостопанските субсидии на ЕС и преразпределението им, като употребата на пестициди трябва да бъде разрешена само като последен ресурс при извънредни ситуации, заключава италианското издание.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement