37 на сто – или повече от 1/3, от продуктите на основата на житни култури в Европа съдържат остатъци от пестициди, като са открити общо 65 различни пестицидa. Това са изводите от доклад, публикуван от Foodwatch и озаглавен "Тъмната страна на зърнените култури".

В хода на проучването, проведено сред 20 търговци на дребно в някои страни от ЕС, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Швейцария, са тествани различни видове зърнени храни, включително брашно и хляб. 

В изследването са направени 2234 проби, като 837 от тях са съдържали един или няколко пестицида.

Брашното, овесените ядки и хлябът – с най-високи нива на замърсяване

Това широкоразпространено заразяване варира значително от един вид зърнена култура до друг, като по-малко от 10 на сто от пробите от лимец и ръж показват остатъци от пестициди, докато този процент скача до почти 90 на сто при продуктите на основата на пшеница.

 При брашното, овесените ядки и хляба са отчетени по-високи нива на замърсяване, отколкото при необработените зърнени култури. Хлябът и хлебчетата (бели и пълнозърнести) са били тествани основно в Северна Ирландия, като почти 90 на сто от пробите са съдържали пестициди.

Още по-тревожни данни идват от Германия, където 45 на сто от използваните пестициди са концентрирани върху отглеждането на пшеница и ечемик, предава БТА. Тази масова употреба на пестициди в житните култури представлява сериозна заплаха за биоразнообразието, климата и качеството на почвата. 

Широката употреба на пестициди в зърнените храни е основна пречка по пътя към устойчиво и екологични земеделие в ЕС, отбелязва италианското специализирано издание "Грийнми". "Пътят към устойчиво и екологично земеделие в ЕС неизбежно минава през зърнени продукти, несъдържащи пестициди“, казва главният изпълнителен директор на Foodwatch  Йорг Рохведер. 

Отговорността на супермаркетите

Ключов момент, отчетен в доклада, е ролята на супермаркетите във веригата за хранително производство.

На супермаркетите им харесва да дават добри екологични обещания, но голяма част от продуктите им - от хляб до паста, са произведени с използване на огромни количества вредни пестициди като глифозата. Компаниите не искат да говорят за тази тъмна страна на зърнените култури.

За справяне с очертаващата се критична ситуация е пусната онлайн петиция, целяща да подтикне търговци на дребно да се ангажират да продават само продукти без пестициди до 2025 година. 

Foodwatch подчертава в доклада си, че бъдеще без пестициди в житните култури е не само необходимо за здравето на хората и за чистата околна среда, но също така е и приложимо. Авторите на доклада призовават за цялостен преход към зърнени храни и продукти без пестициди до 2025 година. 

За да могат земеделските стопани да ръководят този преход, ключова роля играят селскостопанските субсидии на ЕС и преразпределението им, като употребата на пестициди трябва да бъде разрешена само като последен ресурс при извънредни ситуации, заключава италианското издание.