Съд в Бразилия постанови да бъде освободен от затвора бившия президент Луис Инясиу Лула да Силва, който излежава присъда за корупционни престъпления.

Федералният върховен съд на Бразилия взе решение, което позволява на бившия президент да се намира на свобода до окончателното разглеждане от всички инстанции на обжалванията по делото. 

Лула да Силва беше посрещнат от ентусиазирана тълпа от негови привърженици, след като напусна затвора. 

Хиляди привърженици на Лула, някои просълзени от радост, го приветстваха пред сградата на федералната полиция в Куритиба, където той изтърпяваше присъда си.

Снимка: EPA

"Искам да продължа да се боря за подобряването на живота на бразилския народ", заяви пред събралите се бившият държавен глава, който нарече настоящия президент Жаир Болсонаро "елитист" и го обвини в "криминализиране на левицата".

До него беше застанала новата му приятелка, социоложката Розанжела да Силва, за която той смята скоро да се ожени. Речта му беше прекъсвана неколкократно от възгласи: "Лула, обичам те".

74-годишният Лула да Силва беше вкаран в затвора през април 2018 г., след като беше осъден за корупция и пране на пари. Първоначалната му присъда от 12 години беше по-късно намалена на 8 години и 10 месеца.

Снимка: EPA

Осъждането на Лула да Силва му попречи да участва в президентските избори през октомври 2018 г. и отвори пътя за избирането на десния кандидат Болсонаро, който назначи съдията по случая - Сержио Моро, за министър на правосъдието.

Освобождаването на бившия президент е само временно, докато не приключи обжалването на присъдата му.

Освен Лула, други 5000 затворници също могат да излязат на свобода по силата на решението на Върховния съд, което променя радикално изпълнението на наказанията в Бразилия. Сред тях има много осъдени в рамките на разследването за корупция "Автомивка", което разтърси цялата политическа класа в страната.