Федерални полицаи в Бразилия влязоха в дома на бившия президент Луис Игнасио Лула да Силва днес, след като съдът издаде разрешение той да бъде принудително разпитан в рамките на най-новия етап от антикорупционното разследване, наречено "Операция Автомивка", предаде Ройтерс.

Лула да Силва трябва да отговори на въпроси за собствениците на разкошна къща в курортния град Гуаружа в щата Сао Пауло, отбелязва ТАСС. Следователите подозират, че този имот е придобит по схема за пране на пари, в която според тях може да е участвал и бившият президент.

По данни на правоохранителните органи Лула да Силва се е опитвал да придобие жилището, скривайки своето име, което може да е индикация за негови престъпни действия.

Бившият държавен глава твърди, че действително се е интересувал от този имот, обаче после се отказал от идеята да го купи. Негови представители отрекоха той да е участвал в престъпна дейност.

Снимка: EPA

В началото на януари Лула да Силва даде свидетелски показания в полицията по друго корупционно дело. Тогава според местни медии той разговарял със следователите около 5 часа. Те се интересували и от действията на един от неговите синове - Луис Клаудио Лула да Силва.

В края на октомври бразилската федерална полиция извърши обиски в компанията "ЛФТ маркетинг еспортиво", принадлежаща на Лула-младши. Следователите заподозряха, че ръководството на фирмата е причастно към корупционна схема, чрез която лобисти, представляващи интересите на автомобилни компании, успяха да издействат удължаване на данъчните облекчения за този сектор на бразилската индустрия. През 2009 и 2010 г., докато Лула да Силва-старши все още бе на власт, той подписа укази за тази цел.

Лула да Силва е смятан за един от вероятните кандидати за президент от управляващата Партия на труда на изборите през 2018 г. Самият той не е потвърдил, нито е отрекъл да има намерение отново да се кандидатира за този пост, който в момента заема неговата близка съратничка Дилма Русеф, отбелязва ТАСС.

Бразилският телевизионен канал "Глобо", цитиран от Асошиейтед прес, показа днес кадри, на които се вижда как полицаи сноват из сграда, за която се твърди, че е резиденция на експрезидента в Сао Бернардо де Кампо - предградие на Сао Пауло, вероятно извършвайки обиск. Според интернет сайта на канала полицейски източници заявили, че изпълняват призовка за арест, която ще задължи Лула да Силва да даде показания.

Уебсайт на полицията съобщи, че е в ход изпълнение на десетки съдебни призовки, но без да посочи имената на търсените хора. Местен вестник в най-големия бразилски град Сао Пауло съобщи, че около 200 федерални полицаи са ангажирани да изпълнят 44 призовки в Рио де Жанейро, Сао Пауло и Баия. Според АП днешните полицейски акции се извършват в хода на разследването за корупция в бразилския държавен петролен гигант "Петробраз".