Бурна радост и тих страх от утрешния ден – президентският балотаж в Бразилия приключи по много различен начин за симпатизантите на двамата кандидати за поста на държавен глава на най-мощната страна в региона.

В крайна сметка над 55% от бразилците избраха скока в неизвестното и заложиха на крайнодесния Жаир Болсонаро.

За социалистите – кандидата Фернандо Хадад, съпартийците му и всички гласували за него, остана горчилката от поражението, което слага край на серия от победи, започнала през 2003 г.

Снимка: Reuters

Протестите им бяха разгонени от полицията със сълзотворен газ, докато ликуващите привърженици на Болсонаро козируваха пред камерите и размахваха картонени автомати.

Резултатите от вчерашния втори тур на президентския вот обаче имат своето обяснение повече от 2 години назад. През 2016 г. Дилма Русев беше свалена след процедура по импийчмънт на фона на корупционни скандали и тежки икономически трусове.

Временно на поста се качи консерваторът Мишел Темер, който към момента има унизителните 2% подкрепа след компрометиращи скандали и съмнения за подкупи. На фона на всичко това иконата на бразилската левица Лула да Силва не можеше да участва във вота отново заради присъда за злоупотреби.

Така теренът се оказа чист за Жаир Болсонаро. Често определян за една от най-спорните фигури в южноамериканската политика (до степен да получи прозвището „Тръмп на тропиците”), той е военен от кариерата, десантчик. Служил е по времето на военната хунта (1964 г. – 1985 г.), като често се е изказвал ласкаво за управлението на страната по това време. Правил го е в качеството на народен представител – реториката в подкрепа на бившите и настоящи военни му носи депутатско място още в зората на 90-те.

Снимка: Reuters

„Не можем да продължим флиртовете със социализма, комунизма, популизма и левичарския екстремизъм. Ще променим съдбата на Бразилия”, обяви след победата си Болсонаро, като добави, че ще управлява според Библията и Конституцията на страната.

Светото Писание беше споменато неслучайно. Огромна роля за успеха на Жаир Болсонаро имат все по-популярните в Бразилия евангелистки църкви, които, както и по цял свят (и у нас), подкрепят консервативни и реакционни политически проекти. За да ги спечели на своя страна, новият президент разкритикува сексуалното образование в училищата и се обяви срещу разширяването на правата на хомосексуалистите.

В същото време, Болсонаро е открит привърженик на не толкова богоугодни дейности като прилагането на изтезания спрямо заподозрени в крайноляв екстремизъм, разрешаването на полицията да стреля по предполагаеми престъпници и либерализиране на законите по начин, който да позволи на повече бразилци да купуват и използват огнестрелно оръжие за самозащита.

Често реториката му е определяна като расистка и сексистка. „Амнести Интернешънъл” и други правозащитни организации вече изразиха своите притеснения, че ситуацията с човешките права може да се влоши рязко.

За да се хареса и на едрия бизнес и международните инвеститори, новият държавен глава обяви, че ще намали бюрокрацията, ще поддържа фискална дисциплина и ще премахне бюджетния дефицит. Икономиката на страната вероятно ще бъде поверена на Паоло Гедеш – икономист с образование от Чикагския университет и инвестиционен брокер.

Снимка: Reuters

Очакванията за приватизация на ред ключови държавни предприятия и за инвестиции в инфраструктура обаче се сблъскват с вижданията на някои от пенсионираните генерали, които ще влязат в правителството и стоят зад възхода на Жаир Болсонаро. Така тепърва ще видим колко от икономическата програма ще се реализира.

И Китай, и САЩ поздравиха новия бразилски президент, като, според различни източници, екипът му е в контакти на най-високо ниво с Пекин и Вашингтон от няколко седмици. Подобни коментари се чуха и от Аржентина, Чили, Колумбия, Парагвай и Перу, където също на власт дойде крайната десница.

Малко повече от десетилетие след голямата лява вълна в Южна Америка, сега континентът в голямата си част е извървял пътя до другия край на политическия спектър. Дали това е прелюдия към завръщане на военните диктатури от времената на Студената война – следващите няколко месеца ще дадат отговор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!