Ръководството на талибаните нареди на всички афганистанки да ходят с бурка на обществени места, предаде Асошиейтед прес, цитирайки министерството за разпространяване на добродетелите и изкореняване на пороците.

„Желаем нашите сестри да живеят достойно и безопасно", каза Халид Ханафи, и.д. ресорният министър в правителството на талибаните.

Задължителното носене на бурка бе оповестено и в разпореждане на върховния лидер на талибаните Хайбатулла Ахунзада, представен пред медиите, съобщи Франс прес.

В него се казва, че "жените, които не са много млади и не са много стари", трябва да закриват лицето си пред всички мъже, които не са членове на семейството". Затова и препоръките са да се носи бурка, дреха, покриваща жените от глава до пети само с отвор за очите.

Такива ограничения за начина, по който трябва да се обличат жените, имаше по време на предишното твърдолинейно управление на талибаните между 1996 и 2001 г.

Снимка: EPA

След идването си отново на власт миналата година талибаните решиха да не отварят училищата за момичета над 6. клас. Те се отметнаха от обещанието си да не пречат на момичетата да учат и решиха да удовлетворят исканията на твърдото ядро сред привържениците си за сметка на още по-голямата си изолация от страна на международната общност.

Това решение попречи на опитите на талибаните управлението им да бъде признато от международните финансови донори във времена, когато Афганистан изпада във все по-тежка хуманитарна криза. Международната общност призова ръководството на талибаните да отвори отново училищата. 

Снимка: EPA

Същевременно Съединените щати съобщиха, че са "загрижени" от ерозията на правата на жените в Афганистан. Това каза говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от АФП

„Изключително сме загрижени, че правата и напредъкът, които афганистанските жени и момичета са постигнали и на които са се радвали през последните 20 години, биват подривани с такива решения“, каза говорителят и добави, че Вашингтон и неговите международни партньори „остават дълбоко обезпокоени от последните стъпки, които талибаните са предприели по отношение на жените и момичетата, включително ограничения за образование и пътуване."