След като Съдът по правата на човека в Страсбург обяви, че забраната за носене на бурки на обществени места е необходима за демокрацията, наш екип провери, какъв е отзвукът в ромският квартал Изток в Пазарджик.

Знаете, освен делото срещу имамите в града за проповядване на радикален ислям, общината въведе и глоби за носенето на бурки.

Думата бурка идва от персийски и в превод означава завеса. Скрива цялата жена, единствения и досег със света е мрежа пред очите. Допреди две години в Пазарджик подобна гледка не беше рядкост. След въведените глоби, обаче има промяна.

„Това, което е хубаво, е че няма хора със закрити лица”, обясни Румен Кожухаров, секретар на Община Пазарджик.

Ранният следобед в ромския квартал Изток срещаме изцяло покрити жени, но с открити лица.
Жените, които изповядват исляма трудно отговаря на въпроса защо носят забрадки. Повечето смятат, че това е тяхно и право и задължение според Корана.

Местните ни насочват към къща, която казват, че е на осъденият за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса. Посреща ни жена му, за която темата е болезнена, тъй като е глобявана. „Аллах така иска и обичта му в сърцето ни е за Аллах и това никой няма да ни спира да не си слагаме бурки, ако ще да ме палите, да ни горите”, казва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Съседите на забрадените жени не искат да взимат страна. Искат само мир да има. По думите им и те си ходят така, което по думите им не е правилно.

Адвокат Михаил Екимджиев, обаче обяснява, че решението на Европейския съд в Страсбург не защитава автоматично българската забрана за носене на бурки на обществени места.   "В България е забранено носенето на такива облекла дори в лични автомобили. Което според мене малко прекомерно. И може да се окаже, че този детайл вече няма да се окаже приемлив от гледна точка на европейските правозащитни стандарти", смята той.

Правозащитниците обаче разбират, че терористичните заплахи са в основата на решението на съда в Страсбург.