Продължава настъплението на талибаните към Кабул. Почти всички провинции около столицата са под контрола на талибаните.

Първите американски военни вече пристигнаха в страната, а ООН предупреди, че ситуацията излиза извън контрол, а последиците за цивилните ще са пагубни.

Три седмици преди да приключи изтеглянето на американските войски бунтовническото ислямистко движение вече контролира голяма част от северните, западните и южните части на страната, а подкрепяното от Запада афганистанско правителство - малко провинции в централната и източната част, столицата Кабул и северния град Мазар и Шариф.

Хиляди служителите на посолства, неправителствени организации и чужденци също се изтеглят от Афганистан. Не е така лесно за местните жители. Повече от 250 000 души са принудени да напуснат домовете си. Те спят в импровизирани лагери в столицата. 

Талибаните вече превзеха и главната радиостанция на Кандахар, втория по население афганистански град.

Те разпространиха и видео, на което неназован бунтовник обявява завземането на радиото, преименувано на "Гласът на шериата", както се нарича ислямското законодателство. Говорителят казва, че всички служители са на работните си места и радиото ще излъчва новини, политически анализи и рецитации на Корана, но не и музика.

Талибаните са ръководили през годините мобилни радиостанции, но не са управлявали радиостанция в голям град от периода 1996 - 2001 г., когато бяха на власт и забраниха пускането на музика като противоречащо на строгите норми на исляма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!