Ерфан Ула е изминал повече от 4000 километра от дома си в Афганистан до София - стотици от тях пеша. Сега е далече от талибаните, но и от близките си, за които не знае нищо. 

„Много неща останаха зад мен - баща ми, майка ми, цялото семейство. Не знам как са и дали са живи. Те са от град Конар, който беше превзет от талибаните“, разказа той.

Снимка: bTV

Повечето бежанци от Афганистан са млади. Като Джеуан Орефи, който скоро е навършил 18. Тук е от месец и половина. Отлагал е тръгването от родината си дълго време. докато изборът е станал неизбежен.

Снимка: bTV

„Шест месеца обмислях дали да напусна Афганистан, но ситуацията ме принуди. От времето, в което излязох, не съм се свързвал с роднините си. Тук не разполагаме с телефон“, допълни той.

Силисия Махбуп говори български. Тук е от седем години и сега помага на бежанците.

Снимка: bTV


„Заради това, което правят талибаните, няма как да живееш там. Всеки ден губиш някои твои близки и няма как да продължаваш живота си“, разказа тя.

От април до момента 2000 жени и деца са загубили живота си в Афганистан.

Снимка: bTV


„Получаваме информация за екзекуция на хора от армията, насилствени бракове - целият ужас на една война. Ние бяхме в Афганистан 20 години, самият аз бях там. Днешните военнослужещи, които бяха там, още не бяха родени, когато стана конфликтът“, обясни служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Снимка: bTV


Според посланика на Афганистан в България Мохамед Фазил изтеглянето на международните войски от страната не е за добро. А договорката между администрацията на Тръмп с талибаните, чиято цел беше мир, засега не носи резултат.

„Те направиха точно обратното. Не спазват нито една точка от договора. Напротив, те се чувстват победители и сега усилват агресията си. Не беше моментът сега за изтегляне на чуждестранните войски. Нашата армия и хората не са готови“, каза той.

Снимка: bTV

Според посланика проблемът не свършва с талибаните и ни показва папка с данни, в която има и списък на 15 терористични организации, които действат на територията на Афганистан.

За Ерфан и Джеуан от лагера във софийския квартал „Военна рампа“ засега пътят към дома е невъзможен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!