Талибаните поеха този вторник пълен контрол върху международното летище в Кабул, след като и последният американски самолет се издигна от пистата, отбелязвайки края на най-дългата война на Америка, предаде „Асошиейтед прес“.

Американските оставиха след себе си вече спокойно летище и много афганистанци около него, които още се надяват да избягат от управлението на талибаните.

Автомобили кръстосваха тази сутрин единствената писта на летището. Преди зазоряване тежко въоръжени талибански бойци огледаха хангарите във военната част на летището и седемте хеликоптера СН-46, които Държавният департамент на САЩ използва за евакуацията, преди да ги извади от строя.

След като рано сутринта стреляха триумфално във въздуха, по-късно талибански охранители поеха дежурството си и държаха настрана любопитни, както и хора, които още се надяват да се качат на полет за чужбина.

Рано тази сутрин говорителят на политическото бюро на талибаните в Катар Мохамад Наем публикува онлайн видео, в което възхвали поемането на контрола на летището от движението.

"С Божията помощ всички окупатори напуснаха окончателно нашата страна. Тази победа ни беше дадена от Бог. Тя е плод на 20 години саможертви на муджахидините и техните лидери. Мнозина муджахидини пожертваха живота си“, посочи Наем и поздрави бойците на движението.

Поражението на американците, които напуснаха Афганистан тази нощ след 20 години присъствие, е "урок" за други нашественици и за целия свят, заяви главният говорител на талибаните Забиула Муджахид, цитиран от „Франс прес“.

Муджахид каза още, че талибаните биха искали да поддържат добри отношения със САЩ, предаде ТАСС.
Същевременно той подчерта, че "САЩ бяха победени и не постигнаха целите си".

Междувременно лидерът на силите за национална съпротива от северната афганистанска провинция Панджшир Ахмад Масуд настоя талибаните да извършат децентрализация на властта и да предоставят равни права и свободи на всички афганистанци като условия за политическо уреждане на ситуацията в страната, предаде ТАСС.

„Ако това не се случи, съпротивата ще продължи, докато не бъдат постигнати справедливост, равенство и свобода“, каза Масуд в публикувано този вторник интервю за списание "Форин полиси".

Снимка: Ройтерс

По думите му разгарящият се отново конфликт в Афганистан не трябва да бъде наричан гражданска война, защото талибаните са подкрепяни от многобройни външни сили, които се месят във вътрешните работи на Афганистан.

Масуд обаче изтъкна, че той не получава никаква подкрепа отвън.