Британското разузнаване твърди, че веществото, с което е бил отровен бившият руски шпионин Сергей Скрипал, е произведено в руската военна научно-изследователска база в град Шихани, Саратовска област, пише днес в. „Таймс”.

Британският ежедневник отбелязва, че представители на британските служби са информирали за този извод съюзниците на страната. Целта на специалното заседание е било да бъдат убедени световните лидери, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал и че химическото вещество „Новичок” е било произведено в базата Шихани, в югозападната Саратовска област.

Във вторник британската военна лаборатория в Портън Даун обяви своите заключения, че при атаката е бил използван „Новичок” или подобно вещество, но че не е успяла да установи неговия източник.

Русия отхвърли твърденията „Таймс” за произхода на отровното вещество, с което е бил отровен Скрипал.

„Тази лаборатория никога не е била част от нашия обхват на работа”, казва пред „Интерфакс” Михаил Бабич, пълномощен представител на руския президент в Приволжския федерален окръг, в състава на който влизат редица руски федерални субекти, сред които и Саратовска област.

„Всички бази, в които са складирани химически оръжия са добре известни. „Шихани” не е една от тях”, добави Бабич, който е бивш председател на руската Държавна комисия по химическо разоръжаване.

Шихани е затворен град, в който се намира подразделение на Държавния изследователски институт за химия и органични технологии.

Няколко руски учени, сред които Вил Мирзаянов, химикът, който разкри през 90-те години на миналия век съществуването на програмата за разработване на „Новичок”, твърдят, че тази субстанция е била създадена през 80-те години в Шихани.

В сайта на Държавния изследователски институт за химия и органични технологии се казва, че неговото подразделение в Шихани сега участва в работа, свързана с „гарантиране на сигурността на страната” и унищожаване на химическите оръжия.

През септември 2017 г. руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е унищожила последните си запаси химически оръжия, наследени от епохата на Студената война.

Същевременно днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова написа в страницата си във „Фейсбук”, че домашните животни на Скрипал са могли да бъдат важна улика в делото за отравянето му, предаде ТАСС. По-рано днес Великобритания заяви, че любимците на Скрипал – две морски свинчета, са мъртви, а една котка е била намерена в тежко състояние и е била евтанизирана.

Според Захарова животните не само че са загинали при странни обстоятелства, но са били и кремирани.

„На пръв поглед това може да породи поредната порция шеги от сорта „очистиха важни свидетели”, но в действителност това са „важни свидетели”, тъй като става дума за химическо отровно вещество, което според някои версии, може да е било използвано в дома на Скрипал”, коментира говорителката в страницата си във „Фейсбук”.

  • Великобритания: Путин има „основна” вина за отравянето на Сергей Скрипал
  • Лекарите не правят дългосрочни прогнози за здравето на сем. Скрипал
  • Юлия Скрипал с първо ТВ изявление: Животът ми се преобърна, не искам помощта на Русия
  • ОЗХО: Скрипал отровен с над 50 гр Новичок
  • Владимир Углев: Веществото, използвано срещу Скрипал, е точно „Новичок”
  • "Дейли телеграф": Установена е самоличността на заподозрени за атаката срещу Сергей Скрипал
  • Лондон разследва руската телевизия Ар Ти за необективно отразяване на случая „Скрипал”
  • Експерти потвърдиха заключенията на британците по случая "Скрипал"
  • Бившият ни посланик в Москва получава нов пост
  • Изписаха Юлия Скрипал от болницата

Използвани са материали на БТА