Правителството одобри кандидатурата на доскорошния ни посланик в Москва Бойко Коцев за член на Управителния съвет (УС) на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) с мандат до пет години, съобщиха от пресслужбата на МС.

В качеството си на член на УС на МБИС представителят на България ще участва в оперативната дейност и управлението на банката и ще отстоява финансово-икономическите интереси на страната ни.

Бойко Коцев е с богата дипломатическа биография и притежава широка експертиза, авторитет и професионално признание в областта на международните отношения, се отбелязва в прессъобщението.

Международната банка за икономическо сътрудничество е в процес на трансформация за превръщането ѝ в модерна международна банка за развитие. Банката обръща особено внимание на проекти в сектори, които генерират растеж и са приоритетни за развитието на икономиките на страните членки – България, Виетнам, Полша, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Седалището ѝ е в Москва.

В стратегията ѝ за България приоритет е кредитирането в сферата на промишлеността, селското стопанство, търговията, транспорта и банковия сектор.

Коцев беше привикан за консултации след избухването на скандала „Скрипал“, в който Великобритания обвини Русия в отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитичен агент на британска територия. Последва най-масовото експулсиране на дипломати в историята, като много страни изгониха руски представители, а други само привикаха посланиците си. Реакцията на България беше да привика Коцев. Преди седмица беше обявено, че новият ни посланик в Москва ще е Атанас Кръстин.