Ръководителят на британската военна лаборатория Портън Даун заяви днес, че тя не е могла да докаже, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе отровен миналия месец Сергей Скрипал, е произведено в Русия, предаде Ройтерс.

"Ние можахме да го идентифицираме като "Новичок" и да установим, че това е боен нервнопаралитичен агент", каза пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед, шеф на Лабораторията за отбранителна наука и технология в Портън Даун, Англия.

"Не идентифицирахме точния източник, но сме предоставили научна информация на правителството, което после използва редица други източници, за да формира заключенията, стигнали до вас", добави той.

Ейткънхед потвърди, че субстанцията изисква "изключително сложна методика за своето създаване, което е по силите само на държава".

Той добави, че лабораторията продължава да работи за осигуряването на допълнителна информация, която може да помогне за "доближаване" до източника на отровата. "Но досега не бяхме в състояние да направим това", призна експертът.

Пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед обясни, че правителството разполага с други средства, включително разузнавателни, които може да използва, за да определи произхода на нервнопаралитичния агент.

"Нашата работа е да дадем научни доказателства какъв точно е нервнопаралитичният агент. Ние установихме, че той е от едно конкретно семейство и че е за военни цели. Но не е наша работа да кажем къде е произведен", каза Ейткънхед.

Шефът на лабораторията в Портън Даун заяви, че отровата, използвана срещу Скрипал и дъщеря му, не е синтезирана в тази лаборатория.

През февруари руският посланик в ЕС Владимир Чижов каза в интервю за Би Би Си, че лабораторията в Портън Даун е само на осем мили от Солсбъри, с което намекна, че веществото е произведено там. Британското външно министерство заяви тогава, че "няма грам истина" в думите на Чижов за Портън Даун, припомни Ройтерс.

"Няма начин нещо такова да е дошло от нас или да е напуснало четирите стени на нашия обект", увери Ейткънхед, но не пожела да коментира дали в Портън Даун е бил разработван "Новичок" или се държат запаси от него.

Ейткънхед заяви, че не е известно да съществува противоотрова на "Новичок" и такава не е била давана на Сергей и Юлия Скрипал.

Москва отрича да е замесена в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март и дори намекна, че това може да е дело на Великобритания, за да отклони вниманието от неспазените си обещания за условията по брекзита, отбелязва Франс прес.

Великобритания заявява, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с нервнопаралитичен агент съветско производство и че Русия трябва да е отговорна за нападението, отбелязва Асошиейтед прес.