Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви в интервю за Би Би Си, че нервнопаралитичното вещество, отровило бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, може да е дошло от британска лаборатория, предаде Асошиейтед прес.

В излъченото днес интервю Чижов допълва, че Русия не разполага със запаси от химически оръжия и не стои зад отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия.

Пред Би Би Си той заявява, че само на 12 км от Солсбъри, града, където бяха открити Скрипал и дъщеря му, се намира Портън Даун, британски обект за изследвания в областта на химическите оръжия.

На въпрос дали казва, че Портън Даун е отговорен, той отговаря с „Не зная”.

Британското правителство окачестви твърдението на Чижов като „небивалица”. Външният министър Борис Джонсън отговори, че Лондон има доказателства за запасите от "Новичок", които Русия притежава и разработва през последните 10 години.

Утре във Великобритания пристигат представители на Организацията за забрана на химическите оръжия, за да изследват пробите от използваното при атаката вещество. 

Руското посолство в Лондон съобщи, че британските власти са отказали да предоставят на руски представители достъп до Скрипал на основание, че той е техен гражданин, съобщи ТАСС.

Поискахме консулски достъп до Сергей Скрипал със същата нота, с която поискахме и до дъщеря му, но ни бе отказано, заявиха от дипломатическото представителство.

По-рано руският посланик в Лондон каза, че британците не дават на посолството никаква информация за състоянието на Юлия Скрипал, която е руска гражданка.

В ексклузивно интервю за "120 минути" един от създателите на веществото - Вал Мирзаянов, беше категоричен, че само Русия е в състояние да извърши покушението срещу Скрипал.

Неофициално в Русия се чува версия, че невропаралитикът "Новичок" е използван още преди повече от 15 години - когато службите обезвреждали терористите от "Норд ост". През 2002 г. при атаката на руските служби в превзетия от терористи театър "Дубровка", смъртните случаи общо са над 170, а ранените - над 700.