Ученият Владимир Углев, който участва в разработването на нови бойни вещества и е работил по създаването на нервнопаралитичното „Новичок”, е категоричен, че именно то е използвано срещу Сергей Скрипал.

Преди време Углев дава интервю за Би Би Си относно вещество. По-малко от седмица след това, той е блъснат от автомобил докато пресичал улицата.

В опит да ви представим подробно картината около случая Скрипал, в предаването „120 минути” вече видяхте:

– от Москва, бившият агент на КГБ – Михаил Любимов;

– от Ню Джърси, един от създателите на „Новичок” – Вил Мирзаянов;

– от Лондон, ръководителят на британската комуникационна служба – Алекс Айкън.

Днес Ви представяме Владимир Углев.

– Здравейте, г-н Углев. Как сте?

– Чудесно се чувствам, почти отлично.

– Какво се случи във вторник, разбрахме от световните медии, че Ви е блъснала кола?

– Всичко е нормално.

– А може ли да ни разкажете как се случи?

– Удари ме кола, всичко ми е наред. Един възрастен човек като мен. Нещата станаха съвсем случайно. Не забелязах колата, в последния момент подскочих, колата ме закачи. Бях с раница на гърба, паднах с нея върху капака и с глава строших предното стъкло. Размина ми се с леки травми.

– Подозирате ли някого, г-н Углев, че стои зад този инцидент или може да го наречете просто нещастен случай?

– Става въпрос за обикновено пътно-транспортно произшествие, за невнимателно шофиране. Човекът вчера дойде при мен в болницата. Извини ми се, върна ме с колата вкъщи. Пихме кафе с него, поговорихме си и кротко се разотидохме.

– А Вие съмнявате ли се, че някой може би се е опитал да посегне на живота Ви или сте спокоен, че това е някакъв инцидент?

– Вижте, има една песен „Аз съм свободен ”. Има едни такива думи там „забравих какво означава страх”. Разбира се, като обикновен човек аз изпитвам известен страх, но не до такава степен, че съвсем да се оглеждам настрани, постоянно.

– Тази история със Скрипал, предизвика този огромен световен скандал. Като един от разработчиците на бойното вещество „Новичок”, какво мислите по този въпрос? Възможно ли е наистина руските служби да са се опитали да го ликвидират на територията на Великобритания?

– Като специалист, като професионалист, мога да кажа само едно: да, наистина на базата на данните, които получих по интернет, това е точно 234. И препарата е получен в едни добри лабораторни, апаратурни условия от професионални специалисти. Не изключвам, че това е вещество, което е било произведено още преди време.

– Моля уточнете за зрителите какво представлява, какво е вещество 234?

– Веществото 234 при лабораторните изпитания, които се проведоха върху животни, даде такива показатели, такива резултати като американският „В-хикс”. Но работа е там, че благодарение на стабилността си и на устойчивостта си и на високата инхалационна способност, която притежава, тоест способността да нанася поражения и върху кръвта, и през дихателните органи, той има свойствата, които притежава „зоман” и американския и съветския „В-хикс ”. Зоманът е с поразяващо действие, той има инхалационно поразяващо действие. Разбира се, действа и през кожата, но не така ефикасно.

– Как тогава, господин Углев, да си обясним факта, че и Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, все още са живи? Ако това бойно отровно вещество е десет пъти по силно от „В-хикс”?

– Аз говоря за използването на веществото в бойни условия. Това са донякъде различни неща. Цялата работа е там, че Скрипал може да са били с ръкавици. Освен това, като всеки един нормален човек, те двамата след като са се прибрали във вкъщи, са си измили ръцете със сапун. И заради това са им нанесени поражения с доза, която е малко по-висока от тази, която обикновено се използва.

– Според британците, веществото е било транспортирано в течна форма. Може ли това вещество да съществува и да се транспортира като течност?

– Разбира се.

– А какъв човек може да транспортира това вещество? Има ли черен пазар? Вижте, опивам се да разбера през цялото време от началото на този огромен скандал, може ли трето лице или външна организация да създаде подобно вещество в подобни условия?

– Нека да отговоря първо на първата част – въпросът как може да се транспортира подобно вещество. 

Вариантът, който предполагам, се състои в това, че те са избрали не най-сполучливия начин за доставка на това вещество. По всяка вероятност нещата изглеждат по следния начин – неголям контейнер, с размерите на червило или малко по-голям. Обикновено материалът на такъв контейнер е терапласт, нещо което се затваря с капак на винт със съответното уплътнение. В него се съдържа нещо като тубичка със шприц, така както се продават лепилата, бързо залепващите се лепила.

Този, който го е използвал се е приближил до вратата, по всяка вероятност е бил с тънки кожени ръкавици. Не са използвали гумени ръкавици, за да не привличат вниманието на околните. Извадил е от джоба си контейнера, по всяка вероятност от сакото, отворил е капачето, извадил е тубичката с шприца, излял е веществото на дръжката на вратата на Скрипал. За всеки случай е спрял да диша в този момент, след това е върнал тубичката в контейнера и е завинтил капака и си е тръгнал. Прибрал го е в джоба си, в джоба на сакото си по всяка вероятност, и си е тръгнал. След като се отдалечил си е свалил ръкавиците и заедно с контейнерчето ги е изхвърлил в най-близкото блато.

– Въпросът е този някой може ли да е организация, която не е свързана с руското или американското или британското правителство. Или пък, може ли да е… Съществува ли черен пазар за такива вещества?

– Смятам, че по всяка вероятност не съществува подобен черен пазар, тъй като за да бъде произведено такова вещество са необходими специални условия и специалисти, които да са достатъчно високо квалифицирани. Защо смятам, че освен Русия едва ли някой друг би могъл: Първо американците нямат нужда от този препарат. Работата е там, че британците биха могли да убият Скрипал, но за какво им трябва да убиват дъщерята на Скрипал? Дали сте съгласни с мен?

И след това, официалните лица в Русия така лъгаха.

– А за какво им е на руснаците това покушение? Ако на американците не им е нужно, на англичаните не им е нужно, защото не искат да убият дъщерята на Скрипал, на Русия за какво и е? За да ги сочат с пръст и да говорят за тях сега ли?

– Въпросът не го задавате на точния адрес. Аз не мога да отговарям за действията на хора, които не са съвсем адекватни.

– Вие имали ли сте досег с това вещество?

– Да, два пъти съм бил поразяван от него.

– Какво Ви се случи? Виждам, че сте жив и здрав с изключение на белега на Вашата глава. Това е от удара на колата?

– Беше изпуснато вещество от колбата и веществото попадна върху горната част на дясната ми ръка, на дясната ми длан. Потопих си ръката веднага в разтвора от солна киселина, след това обработих ръката си със санитарен разтвор, кислородна вода и след това си измих със сапун ръцете. След това, обаче 5 или 6 години това място постоянно ми се потеше, постоянно беше влажно.

– Накрая искам да Ви помоля, господин Углев, може ли да видим пораженията все пак от катастрофата? Може ли да свалите шапката, може ли да Ви помоля? Това ли пострада, главата Ви?

– Не кракът ми пострада най-много. Левият крак.

– Пожелавам Ви бързо оздравяване. Страхувате ли се?

– Всеки един се страхува. Само, че страхът трябва да можеш да го нормираш, да го регулираш.

– Благодаря Ви за този разговор.

  • Великобритания: Путин има „основна” вина за отравянето на Сергей Скрипал
  • Лекарите не правят дългосрочни прогнози за здравето на сем. Скрипал
  • Юлия Скрипал с първо ТВ изявление: Животът ми се преобърна, не искам помощта на Русия
  • ОЗХО: Скрипал отровен с над 50 гр Новичок
  • "Дейли телеграф": Установена е самоличността на заподозрени за атаката срещу Сергей Скрипал
  • Лондон разследва руската телевизия Ар Ти за необективно отразяване на случая „Скрипал”
  • Експерти потвърдиха заключенията на британците по случая "Скрипал"
  • Бившият ни посланик в Москва получава нов пост
  • Изписаха Юлия Скрипал от болницата
  • Юлия Скрипал ще поиска политическо убежище, твърди братовчедка й Виктория