Отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания прилича на сюжет от шпионски трилър, излязъл насред Студената война. Последиците обаче са напълно реални – двамата са в критично състояние след контакт с букет цветя, а британският премиер Тереза Мей директно обвини Москва за случилото се и обяви, че ще изгони 23 дипломати.

Официална Русия нарича случващото се „цирк”.

И друг път критици на Владимир Путин и бивши членове на специалните служби на Руската федерация са се „разболявали” (или направо са умирали) при твърде трудно обясними обстоятелства, но по-специалното този път е най-вероятно използваното от неизвестните на този етап нападатели средство – отровата „Новичок”.

Наследство от Студената война

За нея до момента се знаеше предимно от показанията на един от създателите й – руският химик Вил Мирзаянов. По думите му веществото е било разработено в Съветския съюз през 70-те и 80-те години. Целта – създаване на химикал, който да не се засича от стандартната апаратура на НАТО и да може да преодолява най-масовата защитна екипировка, като същевременно е по-лесно преносим от съществуващите към онзи момент нервнопаралитични агенти.

Резултатът е цяла фамилия от нови химикали, които носят общото име „Новичок” (новак – рус.). Голяма част от тях са „бинарни” т.е. съставени са от два основни компонента, които преди смесването си са нетоксични или слабо токсични и така са се заобикаляли международните споразумения за премахване на химическите оръжия. Прекурсорите били представяни за обикновени пестициди (към момента вече и химикалите, от които се прави новичокът, са забранени – б.р.).

След като компонентите (най-често фини пудри) се смесят, обаче, резултатът е вещество, което е многократно по-силно от известните отровни газове Ви Екс и зарин. Само за сравнение – около литър Ви Екс е достатъчен за ликвидирането на 1 млн. души.

Отровата се разпада под действието на вода и се превръща в безвредно вещество много бързо след контакт с външната среда. Това го превръща в идеално химическо оръжие.

"Новичок беше създаден, изследван, изпробван и произвеждан в доста тонове единствено в Русия. Никой в света не знаеше за това", каза пред „Ройтерс” Вил Мирзаянов. Той днес живее в САЩ, след като в началото на 90-те дава гласност на критото от Москва опасно химическо оръжие и в резултат е хвърлен в затвора.

Според химика президентът Владимир Путин е разпоредил използването на предизвикващото мъчителна болка бойно отровно вещество, за да сплаши другите руски дисиденти.

Как действа?

Химикалът "предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване", обяснява пред „Ройтерс” експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг.

Токсикологът д-р Мишел Карлин обяснява пред „Дойче веле”, че новичокът предизвиква протеинова верижна реакция, която води до „бомбардировка” на органите и тъканите с нервни сигнали и така се стига до тотално излизане на тялото от контрол с най-вероятен резултат смърт от задушаване.

Лекарите лекуват Скрипал и дъщеря му най-вероятно с два вида медикаменти. Единият е антидотът парлидоксим, който ускорява производството на ензима холестераза, блокиран от новичока. Освен това се прилага и атропин, с който се спасява животът и на натровени с инсектициди и пестициди.

Въпреки това, двамата вероятно нямат особени шансове. „Човек, който е имал контакт с „Новичок”, не може да бъде излекуван. Даже и при бърза реакция щетите по нервната система остават. Руснаците твърдят, че имат начин за спиране на вредните ефекти, но няма истински антидот. Можете само да удължите периода до настъпване на смъртта”, категоричен беше пред „Ди Велт” водещият германски експерт по оръжията за масово поразяване Ханс Рюле.