Косовският президент Хашим Тачи заяви, че няма да позволи формиране на Съюз на сръбските общини в Косово, което, по неговите думи, би означавало формиране на Република Сръбска на територията на неговата държава, предаде Танюг.

„Вярно е, че по-рано се съгласих с формирането на Съюз на сръбските общини, но обстоятелствата се промениха и не можем да позволим това в замяна на визова либерализация за косовски граждани в ЕС", каза Тачи, цитиран от прищинския вeстник „Зъри".

Президентът обвини Европейския съюз, че е обърнал гръб на Прищина, тъй като три години след като бе дадена препоръка за визова либерализация за Косово, страните членки още не са взели решение по този въпрос.

Формирането на Съюз на сръбските общини в Косово бе договорено още през 2013 г. в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, който се води с посредничеството на ЕС. Сърбия често упреква Косово, че не спазва постигнатите в Брюксел споразумения.

Междувременно напрежението между Косово и Сърбия се покачи след спецакция на Прищина срещу контрабандата в районите със сръбско население в страната. Сърбия обяви бойна готовност на армията си по границата с Косово. Всичко това последва след въвеждането на 100% мито върху вноса на сръбски стоки в Косово. В средата на май парламентът в Прищина прие декларация осъждаща „сръбския геноцид в Косово” в края на 90те години на XX век.