Екоактивистката Грета Тунберг беше задържана два пъти от полицията по време на демонстрация в Хага, Нидерландия, в продължение на няколко часа в събота, съобщава Ройтерс.

Първоначално Тунберг беше задържана за кратко от местната полиция заедно с други протестиращи, които се опитаха да блокират главна магистрала към Хага.

Снимка: EPA

След като беше освободена, Тунберг бързо се присъедини към малка група протестиращи, които блокираха друг път, водещ към железопътната гара. Там тя е задържана за втори път и отведена с полицейски микробус.

След като е била задържана за няколко часа, вечерта тя отново е била освободена.

Преди да бъде задържана, Грета Тунберг заяви пред журналисти, че протестира, защото светът е изправен пред екзистенциална криза.

Снимка: EPA

"Намираме се в извънредна ситуация на планетата и няма да стоим настрана и да оставим хората да губят живота и препитанието си и да бъдат принудени да се превърнат в климатични бежанци, когато можем да направим нещо", каза тя.

Активисти се опитваха да блокират близката магистрала А12. През последните месеци този път е блокиран за няколко часа десетки пъти от активисти, които настояват да се прекратят всички субсидии за използването на изкопаеми горива.

Снимка: EPA

При предишните протести полицията откарваше задържаните протестиращи в друга част на града, където те бяха освобождавани без по-нататъшни последствия.

Местната полиция не коментира отделни случаи, но заяви, че всеки, който се е опитал да блокира пътя, е бил задържан. В социалната мрежа X полицията съобщи, че са задържани 412 протестиращи, предимно за участие в забранен протест.