Ключов вот отвъд Океана. Във вторник – 5 март, една трета от американските щати ще гласуват на предварителните избори.

Така нареченият „Супер вторник“ се очаква да предопредели кои ще са президентските номинации на републиканците и на демократите. Двете формации ще произведат вътрешнопартийни избори в 15 щата и на американските острови Самоа.

Сред ключовите щати са Калифорния и Тексас, чиито резултати ще имат решаващо значение в надпреварата. В тези два щата ще се разпределят най-много делегати между кандидатите за номинациите на републиканците и на демократите за президентския вот през ноември.

След вота във вторник се очаква Джо Байдън и Доналд Тръмп да затвърдят преднината си. И двамата победиха убедително във всички щати, където до момента се проведоха предварителни избори. Тази нощ Доналд Тръмп прибави към сметката си още три щата. Досега той е събрал общо 247 делегати, а Джо Байдън – 206.

Като основна тема на предварителните избори се очерта тази за миграцията. Затова през тази седмица в един и същи ден Тръмп и Байдън посетиха границата с Мексико.

Вотът във вторник може би е последният шанс на бившия посланик на Съединените щати в ООН – Ники Хейли, да намали огромната преднина на Доналд Тръмп в битката за президентската номинация на републиканската партия.

При демократите изненади не се очакват, защото президентът Джо Байдън вероятно ще надделее категорично над Дийн Филипс.

Въпреки че битката изглежда предрешена, след вторник в САЩ ще има яснота кои ще са президентските номинации на демократите и на републиканците.