Министри обмислят да поставят университетите в Англия под карантина две седмици преди Коледа, съобщава британското издание „Гардиън“ . Така студентите ще останат в кампусите и обучението ще премине изцяло онлайн преди ваканцията.

Според плана на правителството, който все още е в началната си фаза, изолацията в университетите ще започне на 8 декември и ще продължи до 22 декември. Едва след това всички студенти ще могат да се приберат по домовете си за коледните празници. Така ако има заразен с COVID-19, той ще може да премине 14-дневната карантина, а контактните лица ще изчакат приключването на инкубационния период.

Причината за обсъждането на мерките е изпълнението на заявката на премиера Борис Джонсън да осигури безопасното прибиране на учениците вкъщи за Коледа, без да доведе до разпространение на коронавируса през рисковия зимен период.

Много от университетите, обаче, не са съгласни с действията на правителството и ефектите, които те ще имат над учебната им програма. Освен това, те се съмняват колко е разумно да оставиш толкова много хора да използват националната транспортна мрежа в едновременно в края на изолацията.

Освен притесненията, че мерките ще имат обратен ефект, ако студентите общуват помежду си, затворени в общежитията, управата на университетите насочва вниманието към различните крайни дати на семестрите в различните институции. Така, например, възпитаниците на университетите в Оксфорд и Кеймбридж ще трябва да останат в кампусите две седмици след последните им занятия на 8 декември, освен ако не бъдат изключени от правилото.

„Вместо това вманиачаване с Коледа, министрите и университетите трябва да се концентрират над тук и сега. Трябва да говорим за прибирането на хората вкъщи сега, не след два месеца. Това е правителство, което няма връзка с обществото и очевидно не е наясно какво се случва в университетите“, коментира главният секретар на Университетския и колежански съюз във Великобритания Джо Грейди. Според него сегашният план на правителството може да се окаже „нефункциониращ и хаотичен“.

Процентът на заразените с коронавируса в някои университетски градове на Острова е по-висок в сравнение със средното ниво за страната. До средата на октомври 5 университета в Нотингам, Манчестър, Шефилд, Нюкасъл и Нортумбрия са регистрирали повече от 1000 случая на COVID-19. Други отбелязват бърз ръст в заразените. В Бирмингамския университет, например, положителните тестове са били над 600 в последните 2 седмици.

Министърът, отговорен за университетите в Англия, Мишел Донелан ще се срещне с представители на висшите учебни заведения и други представители на сектора в опит да ги убеди да подкрепят плана за мерките.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!