COVID-кризата не отказва българските деца и родители им от желанието да учат в чужбина. Това сочат данните на консултантски фирми за образование зад граница.

Като пряко следствие от коронавируса се отчита едва около 5% отлив на кандидатите да следват в чужбина.

Над 5000 български младежи започват обучение тази есен в университети зад граница.

Противоположна е тенденцията в заявките за следване в Нидерландия.

България заема 5-то място по прием на международни студенти там, с ръст на кандидатите от 3200 на 3680 за една година, с което се нареждаме след Германия, Италия, Китай и Белгия.

 

Пандемията наложи и повечето университети да съчетаят хибридния модел на обучение - онлайн и присъствено. Съображенията, очаквано, са по здравни причини с цел да се предотврати разпространението на заболяването. 

Около 1200 наши студенти ще учат в британски университети. Това е спад с 10% спрямо миналата година. Желание за кандидатстване има и след Брекзит. Първите постъпили кандидатури са за компютърни науки, математика и право.

Ванина Генчева и Ясна Минева обичат работата с компютър. Едната вече е студентка във Великобритания, а другата върви по нейните стъпки. Пътят й, обаче, води към Германия.

„Избрах Англия, защото е най-добрата държава за специализация, ще уча графичен дизайн. Знам, че ще допринеса по някакъв начин, дори да е само с красота  на човечеството“, каза Ванина Генчева, студентка в I курс.

„Гейм дизайн и анимация. Мисля към Германия да се насоча, тъй като там образованието е безплатно“, обясни Ясна Минева, ученичка в 12 клас.

Избират различни дестинации, но са еднакво убедени, че COVID-19  няма да ги спре да учат.

„Мен пандемията не ме притеснява, COVID има и тук, COVID има и там – трябва само да се пазя“, сподели Ясна.

За отказалите се от обучение в чужбина, обаче, тревогите са две:

„Притеснението от финансова страна – дали ще имат възможност предвид пандемията и икономиката, както и здравословното състояние на самите кандидати“, заяви Николай Христанов, мениджър по проект "Висше образование".

Много от университетите комбинират присъствено с онлайн обучение за същите пари.

Заради Брекзит от август 2021 година студентите от ЕС ще изгубят право да плащат същата сума, колкото английските си колеги. Въпреки променените условия обаче, вече са заявени първите кандидатури за обучение по математика, право и биология.

Предстоящите рестрикциите все пак се отразяват на интереса към Обединеното кралство. Тази есен около 1200 първокурсници от България ще се обучават в британски университети, което е спад от около 10% спрямо миналата година.