Мачу Пикчу е изправен пред разпад, пише „Гардиън”. Един от най-внушителните и посещавани паметници на културата, обявен от ЮНЕСКО за световно наследство, може да претърпи необратими промени.

Причина за това са вече започнатите копки за изграждане на летище в град Чинчеро, Перу. Градът се намира на входа на т.н. „Свещена долина”, която води директно към древния град на инките.

Там багери вече полагат основите на гражданско летище, което може да приема големи полети от цяла Латинска Америка и САЩ. До сега малки пасажерски самолети кацаха на летището в град Куско.

Снимка: iStock

Местни историци и археолози са разгневени от решението, а и в същото време притеснени за бъдещето на Мачу Пикчу. На височина от 3800 м., Чинчеро е град, чиито девствени пейзажи, тераси и пътеки датират от времето на цивилизацията на инките. Перуански историци са на мнение, че едно летище би унищожило райското кътче.

Те имат опасения, че полетите ще прелетяват ниско над руините и ще застрашат близките водни басейни, от които местните се снабдяват с вода.

„Помислете си за шума, замърсяването и болестите, които ще ни доведе”, казва местно момиче.

Антропологът Пабло дел Вайе коментира: „Изглежда иронично и донякъде противоречиво, че тук, на 20 мин. от Свещената долина, ядрото на инките, искат да построят летище. Точно върху това, заради което идват туристите.”

Снимка: iStock

Само за 2017 г. около 1.5 млн. души са посетили Мачу Пикчу, почти двойно повече отколкото препоръчва ЮНЕСКО. За организацията, това излага на риск крехките основи на древния град. Чинчеро пък е основан преди 6 века като кралски имот за един от предводителите на инките.

Изпратена е петиция до перуанския президент Мартин Визкара. Тя подтиква управляващите да преустановят или преместят местонахождението на летището. Интересът за него идва от южнокорейски и канадски компании.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!