21 са жертвите на стрелбата в начално училище в Тексас. Повечето от тях са деца на възраст между 7 и 10 години. Те са учили във втори, трети и четвърти клас. 

Стрелецът е идентифициран. Това е 18-годишният Салвадор Рамос. При престрелката обаче са ранени и двама полицаи, а общо четирима души са в болница. 

Извършителят е ликвидиран. Причините за масовата стрелба все още не са ясни.

Папа Франциск се обърна към близките на жертвите, а световните лидери осъдиха стрелбата.

Трагедията се разиграва в начално училище "Роб" в Ювалди, където учат над 600 деца. Бащата на 10-годишно дете разказва, че чака с часове информация за състоянието на дъщеря си.

Стрелецът - 18-годишният Салвадор Рамос, ученик в гимназията в близост до началното училище, е прострелял баба си, преди да открие огън по децата.

„Случилото се е ужасна трагедия, която не може да бъде толерирана в щата Тексас”, заяви губернаторът на щата Грег Абът.

В емоционално обръщение президентът Джо Байдън поиска промяна в законодателството за притежаване на оръжие.

„Надявах се, че когато стана президент, няма да се налага да правя това отново. Поредната касапница в основно училище. И колко десетки малки деца, които са били свидетели на случилото се, виждат как приятелите им умират, сякаш са на бойното поле. Родителите, които никога няма бъдат същите. Като нация ние трябва да се запитаме: Кога, за бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?“, заяви Байдън.

Законодатели от Конгреса призоваха за конкретни действия за прекратяване на по-нататъшно насилие. 

Заради трагедията в Тексас президентът Байдън разпореди да бъдат свалени американските знамена в Белия дом, както и във федералните сгради в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!