Стотици жители започнаха да напускат райони на Сирия, след като турската армия предприе офанзива по въздух и суша срещу територии, населени с кюрди в северната част на страната.

Загинал е и един турски войник.

Турските сили са обградили градовете Рас ал-Аин и Тал Абяд и хуманитарните агенции се опасяват, че броят на бежанците оттам може да достигне стотици хиляди.

Засилва се международният натиск върху Турция да прекрати атаката.

Според експерти Съединените щати и Турция са се споразумели тя поне да бъде ограничена по мащаб. 

Турският президент Реджеп Ердоган каза, че операцията е с цел да се създаде зона за сигурност, свободна от кюрдски милиции, където ще бъдат настанени сирийски бежанци.

Сирийските кюрди бяха ключов съюзник на Съединените щати в битката срещу "Ислямска държава", но Анкара ги смята за терористи заради връзките им с кюрдите на територията на Турция.

Директорът на турския център на азиатско-тихоокеански изследвания Селчук Чолакоглу обясни, че се очаква военната операция да бъде ограничена между сирийските градове Рас ал-Аин и Тал Абяд с дължина 120 км и 20 до 30 км навлизане в дълбочина.

Турската операция в кюрдските райони предизвика и протести. Над 2 000 кюрди  излязоха по улиците на иракския град Сулеймания и поискаха незабавно спиране на военните действия и изтегляне на турските войски от североизточна Сирия.

А в дипломатически план - републиканци в Съединените щати обявиха план за въвеждане на санкции срещу Турция заради операцията в Сирия. Президентът Доналд Тръмп обаче предложи да посредничи в конфликта.