Група от близо 30 републиканци в Конгреса на САЩ подготвят санкции срещу Турция. Те са във връзка с военната операция на Анкара в Сирия, както и заради сътрудничеството ѝ с Москва, предаде БГНЕС, като цитира прессъобщение на вносителя на законопроекта Лиз Чейни.

„Президентът на Турция Реджеп Ердоган и неговият режим трябва да бъдат изправени пред сериозни последици за безмилостното нападение срещу нашите кюрдски съюзници в Северна Сирия, които загубиха хиляди хора в битката срещу ИДИЛ и ни помогнаха да защитим нашата страна”, заяви Чейни, дъщеря на бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни.

Освен това тя заяви, че санкциите не са само отговор на насилствените атаки на режима на Ердоган в Северна Сирия. Според нея конгресът отдавна е обезпокоен, че режимът си сътрудничи с противници на САЩ, като Русия.

„Ако Турция иска да бъде третирана като съюзник, то трябва да се държи съответно. Те трябва да бъдат санкционирани за нападението срещу нашите кюрдски съюзници”, каза Чейни.

По-рано сенаторите Линдзи Греъм и Крис Ван Холен предложиха законопроект за въвеждане на санкции срещу Турция, който включва ограничения срещу турския президент и членове на кабинета му, санкции срещу турския енергиен сектор.

Предлага се забрана на американското военно сътрудничество с Анкара и налагане на санкции срещу придобиването от Турция на руските системи за противоракетна отбрана С-400.