Пътници, които са били на борда на полет за Дъблин, който е преминал през силна турбуленция, описват, че са видели хора „да се удрят в тавана“, когато самолетът се снишава много внезапно.

Дванадесет души бяха ранени по време на инцидента на борда на полет QR017 на Катарските авиолинии от Доха до Дъблин. Осем от тях бяха откарани в болница, след като самолетът кацна безопасно на летището в Дъблин.

„Самолетът просто започна да пада в продължение на 5 секунди. Следващото нещо, което видяхме, е как една от стюардесите просто излетя във въздуха, след което падна. Хората се питаха какво се случва“, каза Конър Бъклий, който пътува в самолета, предава Би Би Си.

Въпреки трудностите самолетът се приземява безопасно в ирландската столица. На пистата са били екипи на спешната помощ и пожарната.

Преди пет дни самолет на „Сингапур Еърлайнс“, пътуващ от Лондон за Сингапур, след силна турбуленция 73-годишен мъж почина, а 10 пътници получиха сериозни наранявания. Машината кацна аварийно в Банкок, Тайланд.

Според изследване от 2021 г. на Националния съвет на САЩ по безопасност на транспорта турбуленцията е най-често срещаната причина за самолетни инциденти, отбелязва Ройтерс.