12 пътници в самолет на „Катар Еъруейз“ пострадаха след силна турбуленция по време на полет от столицата на Катар Доха за Дъблин, Ирландия.

Това предадоха световните агенции като се позоваха на изявление от летището в ирландската столица.

Кацането е било безаварийно и по график, самолетът се е приземил малко преди 1 ч. след полунощ ирландско време.

„Екипи на спешна помощ чакаха самолета на пистата при кацането, като имаше и хора от летищната полиция и протипожарната служба, тъй като получихме сигнал за травми на шестима от пътниците и на шестима от екипажа вследствие на силна турбуленция в турското въздушно пространство“,  гласи изявлението.

Преди пет дни самолет на „Сингапур Еърлайнс“, пътуващ от Лондон за Сингапур, след силна турбуленция 73-годишен мъж почина, а 10 пътници получиха сериозни наранявания. Машината кацна аварийно в Банкок, Тайланд.

Според изследване от 2021 г. на Националния съвет на САЩ по безопасност на транспорта турбуленцията е най-често срещаната причина за самолетни инциденти, отбелязва Ройтерс. 

Докладът сочи, че между 2009 и 2017 г. турбуленция е причинила над една трета от проблемите по време на полети, като при повечето от тях е има поне един или двама души на борда с травми, но не и щети по машините.