Руснаците ще преизберат Владимир Путин за президент, „защото няма алтернатива и защото вече десетилетия наред в Русия няма истинска демокрация, това е избор без избор“. Политолозите имат различни термини, един от тях е електорален авторитаризъм. Това коментира бившият дипломат Стефан Тафров в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Вижте във видеото на Илияна Димитрова кратък портрет на руския президент и най-отявлените му конкуренти, доколкото може да се говори за конкуренти:

Във вота няма интрига, „самият Путин почти не направи кампания, тъй като нямаше нужда от това – той контролира всичко, не позволи на най-сериозния си противник – Алексей Навални, да се яви на изборите. Тъжно е, защото руският народ, както всички народи, заслужава истинска демокрация, но изглежда, че това е изборът на голяма част от руснаците“, каза гостът.

Снимка: bTV

Любомир Коларов, председател на най-старото дружество за приятелство с Русия и дългогодишен кореспондент на БНТ в Москва, пък контрира: „На тези, които ги е много яд, че след Горбачов и Елцин не можа да се разпадне Съветският съюз и след това – Русия, не можаха да я ограбят, не можаха да я разпарцалират, както искат, разбира се, много им е тъжно от това, че тя отново се възражда тази държава и заема своето достойно място в света. Аз разбирам тъгата и мъката на някои хора, но, уви, с нищо не мога да им помогна. Русия през последните години действително направи много сериозни крачки напред, което много притесни онези, които си бяха помислили, че са станали властелини на света“.

Числата не показват възраждане, възрази Тафров. Според статистиката на Световната банка Русия е на 12-о място в света по БВП. По брутен продукт на глава от населението заема между 55-о и 60-о място, въпреки всички усилия на Путин, продължава да няма пътища, истински болници в голяма част от страната, бедността нараства, особено през последните две години. Така че няма с какво да се похвали Путин. „Конфликтът между телевизора, където Путин се хвали със своите външнополитически успехи, и хладилника в Русия се засилва“, каза Тафров.

Снимка: bTV

„Малко странно ми звучи този плач, че, видите ли, горките руснаци тънат в нищета, а в същото време създават такива колосални творения и в икономиката, и в културата, и в изкуството и т.н.“, каза Коларов. По думите му Путин си е завоювал доверието.

В отговор на въпрос Тафров посочи, че не би трябвало Путин да дойде на посещение у нас „след такъв сериозен дипломатически инцидент между България и Русия, след това абсолютно недопустимо поведение на висш представител на Русия като руския патриарх. Не е редно Путин да идва, преди руската страна да се извини за арогантното поведение на патриарха“.

Според Коларов обаче „арогантно поведение“ са много силни думи. Той самият не забелязал такова. „'Айде, дето се казва, да бъдем по-внимателни в изказа си“, призова той.

Тафров коментира и изострените отношения между Лондон и Москва след нападението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. „Това е един от най-острите инциденти в двустранните отношения, който обаче все повече се превръща не само в проблем на двустранните отношения между Великобритания и Русия, а и между Запада и Русия (...) Това, което се случва, е много сериозно, говори се за държавен тероризъм от британска страна, тъй като употребата на този нервнопаралитичен газ е извършена на британска територия засяга и британски граждани“, каза гостът.

Снимка: bTV

Нашият външен министър Екатерина Захариева вече зае позиция в подкрепа на Лондон в „Туитър“, надявам се, че нашето външно министерство ще излезе и със съответната декларация, добави той.

Отговорът на Русия на изгонването на 23 нейни дипломати от Великобритания не е съвсем реципрочен, защото „за моят голяма изненада, и това е достойно за съжаление, Москва затваря и Британския съвет в Русия, което е неразбираемо, тъй като тези държавни структури осигуряват културно сътрудничество и дори в най-лошите моменти на Студената война имаше подобни структури“.

  • Великобритания: Путин има „основна” вина за отравянето на Сергей Скрипал
  • Лекарите не правят дългосрочни прогнози за здравето на сем. Скрипал
  • Юлия Скрипал с първо ТВ изявление: Животът ми се преобърна, не искам помощта на Русия
  • ОЗХО: Скрипал отровен с над 50 гр Новичок
  • Владимир Углев: Веществото, използвано срещу Скрипал, е точно „Новичок”
  • "Дейли телеграф": Установена е самоличността на заподозрени за атаката срещу Сергей Скрипал
  • Лондон разследва руската телевизия Ар Ти за необективно отразяване на случая „Скрипал”
  • Експерти потвърдиха заключенията на британците по случая "Скрипал"
  • Бившият ни посланик в Москва получава нов пост
  • Изписаха Юлия Скрипал от болницата

По думите на госта британското правителство не е взело най-острите мерки срещу Русия, както се очакваше. „Има много гласове, особено сред лейбъристите и либералите, богатите руснаци да трябва да доказват произхода на парите си, защото, знаете, Лондон се води като Лондонград – там има огромен брой богати руснаци, които буквално перат пари. И това е много деликатният момент, тъй като тези хора са много богати, те са собственици на футболни клубове и т. н. и буквално успяват да корумпират отделни хора и структури във Великобритания, изобщо на Запад“.

Вижте целия разговор във видеото: