Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън е убедена, че втори референдум за напускането на Обединеното кралство е възможен през октомври месец следващата година.

Върховният съд на Великобритания ще проведе изслушване, за да реши дали се проведе допитването без разрешението на министър-председателя Лиз Тръс, предава Ройтерс.

При последния референдум през 2014 година шотландците отхвърлиха напускането с 55% срещу 45%. Въпреки това Шотландската национална партия вярва, че излизането на Великобритания от Европейския съюз „е променило играта“.

Стърджън заяви пред Би Би Си, че гласоподавателите са дали мнозинство в парламента на Шотландия на политическите сили, искащи независимост.

Първият министър обещава, че дори и Върховният съд да отхвърли искането за нов референдум, партията ѝ ще изгради кампанията си на изборите през 2024 година изцяло върху темата за излизане от Великобритания.

„Ако пътят за решаване на този въпрос чрез законен и конституционен референдум е блокиран, изборът е един – предлагаме нашата платформа по време на избори“, подчерта Никола Стърджън.